Pedro Sanchez i Carmen Calvo, ambdós amb mascareta, parlen al Congrés dels Diputats

Una aposta pel diàleg: El govern espanyol vol «mantenir l'entesa» amb ERC

Calvo assegura que el seu executiu intentarà «per totes les vies» fer possible el «retrobament» a Catalunya

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, ha afirmat aquest dimarts que el seu executiu espera mantenir l'entesa amb ERC per mantenir «l'estabilitat» al Congrés dels Diputats, on l'executiu de coalició només disposa de 155 escons. Segons Calvo, independentment del govern que s'acabi conformant a Catalunya, el seu executiu treballarà de manera «lleial» amb la Generalitat i intentarà «per totes les vies» fer possible el «retrobament». Calvo ha apuntat també que els indults als presos independentistes «s'estan tramitant» amb normalitat i arribaran al Consell de Ministres quan pertoqui.

Calvo insisteix que el PSC és el partit guanyador de les eleccions a Catalunya, però es refereix també a ERC

Calvo ha fet aquestes manifestacions a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres on ha insistit que el PSC, «com a partit guanyador» establirà contactes amb ERC per provar de formar un govern, però independentment del fet que prosperin o no aquests contactes, l'executiu espanyol «treballarà contínuament» per establir «relacions lleials» entre els dos governs. Ara, ha dit, toca «respectar els temps a Catalunya» per «veure com transita la política fins que s'assoleixi un govern» amb el que el govern espanyol «ens relacionarem amb un alt sentit de la responsabilitat».

En tot cas, l'executiu espanyol espera mantenir l'entesa amb els republicans a Madrid. «ERC habitualment ens dóna suport i acompanya, i nosaltres —com a altres grups— provarem de cuidar en les nostres relacions perquè el govern de coalició té 155 escons, i ha de fer una tasca de diàleg per mantenir l'estabilitat política que hem aconseguit per a Espanya», ha dit la vicepresidenta primera de l'executiu.

Calvo no concreta, de nou, una data per a la decisió sobre els indults

En aquest sentit ha volgut recordar que governi qui governi l'agenda de la Generalitat haurà d'estar relacionada amb la del govern espanyol, «i més quan desplegarem els fons europeus i estan vigents uns nous pressupostos».

«Cal seguir treballant per donar resposta als problemes», ha sentenciat. Pel que fa als indults, Calvo ha insistit que «s'estan tramitant» i no ha aclarit quan quedaran definitivament resolts. Segons la vicepresidenta, la tramitació «no té cap particularitat», i «quan arribi el moment oportú estaran a la taula del Consell de Ministres». La tramitació, segons Calvo, «no té més especialitat» i es troba en el procés dels informes que són necessaris per adoptar la decisió.