Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El presidente de la República Francesa, Emmanuel Macron, saluda con la mano

El govern francès dimiteix en bloc

Emmanuel Macron inicia un procés de reconstrucció de govern per afrontar el camí cap a les presidencials del 2022

El president de la República Francesa, Emmanuel Macron, saluda amb la mà
Emmanuel Macron vol envoltar-se d'un nou equip de govern | EP

La  crisi del Coronavirus ha estat el desafiament més gran per als governs d'arreu del món en molt de temps i qui més qui menys han patit la pressió per la gestió de l'epidèmia.Itàlia, Espanya i Regne Unit han estat els països més afectats de la Unió Europea, juntament amb França. Precisament, aquest país ha estat el primer on el virus s'ha cobrat la  primera factura política: aquest matí ha dimitit el govern en bloc.

En les últimes hores, el primer ministre francès, Édouard Philippe, ha presentat la  dimissió de tot el seu govern al president de la república, Emmanuel Macron. Segons ha informat el Palau de l'Elisi, el president ha acceptat la renúncia de tots els membres, els quals romandran en funcions fins a la designació d'un nou equip.

El coronavirus ha deixat fins ara 203.640 infectats i 29.878 morts a França, de fet, en el seu moment va arribar a ser el país d'Europa amb les pitjors xifres diàries. El mes de maig, el país gal va iniciar la  desescalada amb un procés molt paral·lel al d'Espanya, obrint de mica en mica l'economia i posant el focus en la vigilància i el control per evitar rebrots.

Una dimissió després d'una còmoda victòria

L'anunci de la dimissió en bloc arriba després de la còmoda victòria en les eleccions locals, celebrades aquest diumenge, del primer ministre Édouard Philippe al seu feu de Le Havre. Phillipe és de llarg el membre més popular del govern francès.

No obstant això, la gestió de la crisi del coronavirus ha debilitat en extrem al govern i el moviment d'Emmanuel Macron, La República en Marxa (LREM), ha obtingut en les municipals un resultat pitjor a l'esperat.

El mateix Emmanuel Macron  havia anticipat la seva voluntat de  renovar l'equip sencer per donar un impuls a l'acció del govern de cara al  curs polític vinent. La seva idea ara és envoltar-se d'un  nou equip per donar un nou rumb a la política francesa fins a les presidencials de 2022.

Les enquestes situen ara a la dretana  Marine Le Pen  a només 10 punts de Macron  en el que es preveu una de les lluites més renyides en molt de temps entre els dos candidats a la presidència. Els mitjans han especulat aquests dies amb la sortida de govern de Philippe, que personalment ja va avisar fa uns dies que tornaria aviat a la política local a Le Havre, on compta amb més popularitat.

Nou primer ministre

Segons el comunicat de l'Elisi «un nou primer ministre serà nomenat en les pròximes hores». De moment es desconeix la identitat del substitut, així com quina és la intenció de Macron, si situar a un líder fort com Philippe o un perfil més baix.

«El senyor  Édouard Philippe ha presentat avui la dimissió de govern al president de la República, i aquest l'ha acceptat», segueix la nota. «Garanteix, al costat dels membres de govern, el tracte dels assumptes corrents fins a la nominació d'un nou govern».

L'any 2017 el president Emmanuel Macron va treure de l'anonimat a Édouard Philippe per convertir-lo en primer ministre. Durant aquests dos anys ha afrontat la crisi de les armilles grogues, la  revolta de la França de províncies i la crisi de les pensions, abans d'enfrontar-se al gran repte de la pandèmia. Així i tot, la popularitat del primer ministre s'havia disparat a mesura que baixava la del president Macron.