Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El conseller Bernat Solé en una reunió de treball amb la senyera al darrere

El Govern insisteix que ho té «tot preparat» per a celebrar les eleccions del 14-F

El conseller Bernat Solé ha titllat de «despropòsit» la seva celebració en aquesta data, però no ha anunciat cap recurs

El conseller Bernat Solé en una reunió de treball amb la senyera al darrere
El Govern ha titllat de «despropòsit» la celebració de les eleccions el 14 de febrer | acn

El conseller d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència, Bernat Solé, ha qualificat de «despropòsit» la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de mantenir les eleccions el 14 de febrer i ha lamentat la «imposició» del tribunal.

En una compareixença des del Palau de la Generalitat, Solé no ha volgut aclarir si el Govern pensa presentar un recurs a la decisió judicial i s'ha limitat a dir que esperaran a analitzar el fons de la resolució abans de prendre cap decisió. Tot i això, Solé ha remarcat que en cap cas generaran «més incertesa a la ja existent». El conseller ha assegurat que el Govern ho té "tot preparat" i ha garantit que els col·legis electorals i les meses «són i seran espais segurs».

L'executiu català carrega contra la «imposició» del TSJC

Després que aquest divendres al matí el TSJC decidís anul·lar el decret del Govern que suspenia les eleccions i les fixava al 30 de maig, Solé ha criticat la «imposició» de la data per part del tribunal tot i ser davant d'una situació «epidemiològicament molt complexa». El conseller també ha retret al TSJC que hagi esperat a fer pública la decisió a què ja hagués començat la campanya electoral.



Durant la seva compareixença Solé no ha volgut avançar si pretenen presentar un recurs contra la resolució judicial o no, però ha assegurat que la decisió que s'acabi prenent «passarà per no generar més incertesa quan la ciutadania necessita certeses». Encara que es recorri al Tribunal Suprem no es suspendrà l'execució de la decisió del TSJC, de manera que no afectarà la data electoral, que serà definitivament el 14 de febrer.

El conseller ha remarcat al llarg de tota la compareixença que els col·legis electorals i les meses seran espais «plenament segurs». Solé ha recordat que s'ha anat consensuant les mesures i protocols a les reunions de la taula de partits i ha explicat que tot i «l'encorsetament legislatiu» s'ha pogut «explorar i adaptar» totes les mesures per poder garantir la seguretat dels comicis.



Solé ha dit que s'insistirà que es respecti les franges horàries per a persones vulnerables i per a persones positives i també se seguirà incentivant el vot per correu. «Es treballarà perquè la mobilitat generi els menys riscos possibles», ha resumit.


Els col·legis electorals, espais segurs per a tothom

D'altra banda, ha recordat que ja es va demanar als ajuntaments que designessin diverses persones com a responsables de seguretat i salut per a cada col·legi electoral. La seva tasca anirà des de garantir que es respecten totes les distàncies entre electors, entre meses i entre electors i meses fins a establir clarament un circuit d'entrada i sortida, garantir l'arribada d'EPI a cada mesa i ajudar a col·locar-los a les persones que en formin part.



En ser preguntat per la possibilitat que algunes persones escollides per formar part d'una mesa decideixin no presentar-s'hi per por a contagiar-se, ha garantit que els col·legis seran espais segurs i ha volgut llançar un missatge de tranquil·litat a tots els seleccionats. En aquest sentit, els ha promès que tindran tots els mitjans, materials i protocols necessaris per garantir la seva seguretat.


D'altra banda, el conseller també ha explicat que aquest divendres ja s'ha rebut 121.000 peticions de vot per correu. Aquest nombre ja supera les sol·licituds totals presentades a les eleccions catalanes del 2017, i és més del doble que les que es van presentar en el mateix període de temps a aquells comicis. A més, Solé ha remarcat que més del 40% de totes aquestes sol·licituds s'han fet telemàticament.