Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
La ministra María Jesús Montero en Roda de premsa el 7 d'abril de 2020

El govern vol mantenir l'estat d'alarma fins l'arribada de la «nova normalitat»

La ministra d'Hisenda ha recalcat que les raons per mantenir-lo no són «polítiques», sinó «fonamentalment tècniques» i «sanitàries»

La ministra d'Hisenda del govern María Jesús Montero en una roda de premsa
L'Executiu vol mantenir vigent l'estat d'alarma fins l'arribada de la «nova normalitat» | CatalunyaDiari

L'Executiu mantindrà l'estat d'alarma vigent, encara que es facin modificacions, fins a la «tornada a la nova normalitat» o fins que deixi de ser necessari limitar la mobilitat dels ciutadans. Així ho ha aclarit avui la ministra  d'Hisenda i portaveu del govern, María Jesús Montero  després de la novena reunió del president del govern, Pedro Sánchez, amb els presidents autonòmics per analitzar el procés de desescalada.

«L'estat d'alarma és un mecanisme necessari per poder restringir els drets dels ciutadans. No és un instrument capritxós i no és vocació del govern mantenir-lo més enllà del temps que calgui perquè no es llanci per terra tot el treball realitzat prèviament» ha assenyalat la ministra. Montero ha recalcat que les raons per mantenir-lo són «fonamentalment tècniques i sanitàries» per la «necessitat d'ordenar la mobilitat de la població» i la «necessitat jurídica», tenint en compte que és «l'element més garantista».

Des de l'Executiu es creu que l'estat d'alarma ha de continuar vigent «fins a aquesta tornada a la normalitat i almenys fins que les fases que conformen la desescalada no obliguin que hi hagi una mobilitat restringida dels ciutadans».

La lliure mobilitat arribarà amb la nova normalitat

La lliure mobilitat no arribarà fins que totes les àrees territorials hagin assolit l'última fase de «nova normalitat», ja que el desplaçament entre àrees que no hagin arribat a l'última etapa estarà prohibit. Aquesta «nova normalitat» però podria no ser efectiva en totes les regions fins a finals de juny, segons les previsions recollides en el pla de desescalada aprovat pel govern.

És per això que ha defensat que l'estat d'alarma «haurà d'estar vigent mentre sigui necessari restringir la mobilitat dels ciutadans» perquè «és l'únic instrument constitucional que té totes les garanties quan es tracta de restringir drets fonamentals» com el de la mobilitat i ha afegit que «és una mesura que obliga que sigui el Congrés qui doni el vistiplau, res comparable amb cap mena de llei orgànica o ordinària, per moltes modificacions que es produïssin».

Montero no ha parlat de les dificultats que ha tingut l'Executiu per prorrogar l'estat d'alarma ni ha mencionat la possibilitat de desenvolupar alternatives en cas de no aconseguir mantenir l'estat d'alarma i ha recalcat que «no és cap mena de programa polític».

Es poden anar modificant els decrets d'alarma 

La ministra d'Hisenda ha recordat que els decrets d'estat d'alarma que s'aprovin «no han de ser iguals» i que per tant poden incloure nous elements com el cogovernament que ja s'ha introduït en l'última pròrroga. També ha assenyalat que la mobilitat funciona diferent que quan es va decretar per primer cop l'estat d'alarma perquè ara «les persones poden sortir de manera ordenada».