Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
José Luis Escrivá durante una rueda de prensa

El govern aprova la mesura perquè més gent es vegi beneficiada de la renda mínima

La nova mesura de el govern espanyol pretén reduir la pobresa extrema d'algunes famílies causada per la crisi del coronavirus

José Luis Escrivá durante una rueda de prensa
José Luis Escrivá permet accedir a l'ajuda a aquelles persones que han patit una rebaixa de rendes de més de l'50% el 2020 | EFE

El coronavirus, a més de provocar una gran crisi sanitària i deixar pel camí a milers de víctimes, també desemboca en una crisi econòmica que portarà a tancaments de desenes de milers d'empreses i la pèrdua de centenars de milers de llocs de treball.

La depressió econòmica en què s'està submergint el país ha empès a la pobresa a moltes famílies espanyoles. Això ha fet que el govern espanyol hagi decidit que els afectats per la Covid-19 no es quedin fora de l'ingrés mínim vital garantint una mesura definitiva.

Ajuda a 2,3 milions de persones en risc d'exclusió social

La normativa proposada pel govern de Pedro Sánchez i aprovada divendres passat en un Consell de Ministres extraordinari, donarà cobertura a 850.000 famílies en risc d'exclusió social  — 2,3 milions de persones —. Aquesta vegada s'ha presentat amb un canvi important respecte als dos esborranys anteriors: la mesura sí que podrà cobrir a les persones la situació de pobresa s'hagi produït a causa del coronavirus.

«Si una llar està tenint una caiguda d'ingressos molt intensa que li faci complir ara els requisits que no va complir en 2019, pot fer una declaració responsable», ha manifestat el ministre d'Inclusió, José Luís Escrivá, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. «Si aquesta caiguda supera el  50% de la renda  que va tenir en 2019, i si té un patrimoni particularment petit, rebrà l'ingrés mínim vital. A final d'any es tornarà a valorar el seu cas i es farà una revaloració i un ajust», ha afegit Escrivà.

El Ministeri d'Inclusió ha decidit ser més flexible amb aquesta nova normativa. Per exemple, si un sol·licitant demana l'ajuda i no compleix els requisits de 2019, llavors entrarà en aquest nou mecanisme pel qual es determinarà si les seves rendes de 2020 el col·loquen en una situació de vulnerabilitat extrema. I, llavors, cobraria l'ajuda.

«És l'avanç més gran en drets socials des del 2006»

Els límits que es podran cobrar oscil·laran entre 461,5 i 1.015 euros. José Luís Escrivà, ha garantit que l'ingrés mínim vital mitjà anual serà de 4.400 euros. El que es tradueix a 366 euros al mes, que se sumaran als ingressos que ja tinguin les famílies. A més, la renda mínima no serà una quantia fixa predeterminada, sinó un complement que es calcularà segons els ingressos de l'any anterior i en funció de les persones que visquin a la llar que la sol·liciti.

Segons Escrivà, aquesta mesura farà sortir de la pobresa extrema a 1,6 milions de persones dels 2,3 milions que es veuran beneficiats. Això «suposa reduir un 80% la pobresa extrema  i un 60% la pobresa molt alta», ha declarat. «És l'avanç més gran en drets socials des de l'aprovació de la Llei de Dependència en l'any 2006», ha exposat Pablo Iglesias.

El vicepresident segon del Govern ha comentat que la renda es podrà sol·licitar des del 15 de juny i se li donarà de manera retroactiva a tots els que la demanin abans del 15 de setembre. «Avui és un dia històric per a la nostra democràcia, per a mi és un honor anunciar que avui neix un nou dret social a Espanya», ha proclamat.

Paral·lelament, el govern ha cedit en la gestió amb el País Basc i Navarra. Aquesta gestió ha inquietat algunes regions, com Catalunya, que volia el mateix privilegi, i a Andalusia que va demanar una major presència en la gestió. Ara les autonomies que ja tenen renda mínima han d'adaptar-la, perquè coexisteixi amb la nacional. És a dir, l'ajuda regional serà un suplement.

L'ajuda l'ha de concedir l'Institut Nacional de la Seguretat Social, encara que tots els ciutadans han de presentar els papers als Serveis Socials dels ajuntaments.