Govern i Moncloa acorden un nou espai de diàleg entre partits

Aragonès i Artadi han transmès a l'executiu espanyol la seva "indignació" per l'operació policial d'ahir a les comarques gironines

Pedro Sánchez i Quim Torra
Pedro Sánchez i Quim Torra van reunir-se a Pedralbes el passat 20 de desembre | Cedida

La Moncloa i la Generalitat han obert avui la porta a la creació de dos espais de diàleg diferenciats: un entre governs, a partir de la comissió bilateral, i un altre entre partits, encara per concretar. Ho han decidit en una trobada que, segons un comunicat conjunt, ha servit per desenvolupar la declaració conjunta de Pedralbes del 20 de desembre, que pretenia establir «mecanismes per a un diàleg efectiu sobre una proposta política sobre el futur de Catalunya».

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès i la consellera de la Presidència, Elsa Artadi, s'han reunit a Madrid amb la vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo i tots dos governs s'han compromès a celebrar una segona part de la reunió la setmana que ve a Barcelona per «concretar dates». 

«La possibilitat d’establir dos espais de diàleg diferenciats» a la que apunta el comunicat, tant el que ja protagonitzen els dos governs a la comissió Bilateral Estat-Generalitat, com el que es crearia “entre partits, respondria a la taula de negociació política que han reclamat les forces independentistes en les últimes setmanes. 

També pots llegir: El Govern presentarà una denúncia contra les detencions per part de la Policia Nacional

La Generalitat denuncia operacions policials indiscriminades

Segons fonts del Govern, Aragonès i Artadi han traslladat de manera «contundent» en el primer moment de la reunió «la seva protesta i indignació per l’operació policial d’ahir a les comarques gironines i han demanat explicacions». La qüestió ha allargat la durada de la reunió i la vicepresidenta Calvo l'ha derivat a les competències del Consell General del Poder Judicial i no pas el ministeri de l'Interior.

Pere Aragonès, vicepresident de ls Generalitat
El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, denuncia les operacions indiscriminades de la Guàrdia Civil | CatalunyaDiari.cat

 

La Generalitat considera l'operació «inacceptable» i espera més explicacions, per exemple durant la compareixença de la delegada Cunillera al Parlament. «Esperem que no es produeixin més operacions indiscriminades sense ordre judicial contra càrrecs electes, periodistes i ciutadans», apunten fonts del Govern.

  

En joc el suport als pressupostos generals

Els diàlegs es produeixen en un moment clau. El 13 de febrer el Congrés votarà les esmenes a la totalitat contra els pressupostos generals de l'Estat i l’executiu espanyol haurà de comptar amb el suport dels Diputats d’ERC i del PDeCAT per salvar el tràmit. És la primera prova de foc d'uns comptes que, segons el president espanyol, Pedro Sánchez, a l'abril estaran aprovats.

Pedro Sánchez, president del govern espanyol
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, confia en aprovar els pressupostos generals a l'abril | CatalunyaDiari.cat

 

En aquest sentit, el portaveu del PDeCAT al Congrés, Carles Campuzano, afirma que Sánchez és “extremadament imprudent”. Justament avui ha retret al president una suposada manca d’interès per obtenir el suport de les formacions independentistes als pressupostos generals de l’Estat.

«No ha tingut cap interès en presentar els pressupostos amb els suports parlamentaris suficients per aprovar-los ni estan tenint cap interès en aquelles peticions que les forces susceptibles de poder aprovar-los estan plantejant», i per tant, «veig difícil que al mes d’abril s’aprovi res».


Comentaris

envia el comentari