Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya

El Govern i el Parlament desisteixen i engeguen la 'transició' sense esperar el BOE

Aragonès assumirà aquest dimecres les funcions limitades de la presidència

El vicepresident Pere Aragonès, amb mascareta, al Parlament de Catalunya
Pere Aragonès assumirà aquest dimecres les funcions de presidència, sense espera la publicació al BOE. | cedida

El full de ruta del Govern en la transició cap a les properes eleccions autonòmiques ha sofert en les darreres hores un canvi important. Després que dilluns, 28 de setembre, fos notificada a Torra la seva destitució i entrés en vigor en aquell mateix moment, el Govern esperava que el decret del seu cessament aparegués publicat de manera simultània al BOE i al DOGC. Ni dimarts ni dimecres, però, les publicacions oficials no recullen aquesta rúbrica, que hauria d'anar signada pel rei Felip VI i referendada pel president del govern espanyol, Pedro Sánchez.

Ara bé, des de dimarts a la tarda sabem que, molt probablement, no hi haurà decret de cessament al BOE. En una compareixença de premsa posterior al Consell de Ministres, la portaveu del govern espanyol, María Jesús Montero, va explicar que els serveis jurídics de l'executiu estaven estudiant si era necessària la publicació de la sentència als diaris oficials.

Govern i Parlament tiren pel dret

Hores més tard, el Govern actuava: aquest dimecres, 30 de setembre, es duu a terme una reunió extraordinària del Consell Executiu que servirà perquè el vicepresident Pere Aragonès assumeixi les principals funcions de la presidència que deixa vacant Quim Torra. Després de contactes jurídics durant la tarda de dimarts, doncs, es dona per fet que no hi haurà decret al BOE i el Govern tira pel dret, facultant de poders Aragonès i donant per acabat el recorregut d'efectivitat de la sentència.

La decisió també té implicacions al Parlament: la publicació del decret llei al BOE significava l'inici dels deu dies de Roger Torrent per trobar candidat o notificar que no n'hi ha, i activar així el compte enrere electoral. Sense aquesta publicació, caldrà veure quina és la interpretació que en fan els serveis jurídics de la cambra, però en tot cas el rellotge cap a les eleccions començarà a descomptar potser uns dies abans del previst, pels volts del 13 d'octubre.

A més, aquest dimecres a la tarda se celebrarà el ple de comiat de Quim Torra, que serà al Parlament com a convidat. Les forces independentistes van dir que només se celebraria si el BOE ja havia publicat el seu cessament, però la convocatòria segueix endavant assumint, doncs, que no n'hi haurà. Ha començat la transició cap a les eleccions a Catalunya.