Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez durante la sesión del Congreso para alargar el estado de alarma el pasado 25 de marzo

El govern de Pedro Sánchez ho admet: No s'ha complert la previsió

Des del govern es manifesta que Espanya es troba entre els deu països de l'OCDE pel que fa a realització de test per habitants

Pedro Sánchez durant la sessió del Congrés per allargar l'estat d'alarma el 25 de març passat
El govern, després de sis setmanes i un dia de confinament, ha publicat els detalls sobre els tests de detecció de coronavirus | CatalunyaDiari

Després de sis setmanes i un dia de confinament, el govern espanyol ha publicat els detalls sobre els tests de detecció de coronavirus, els PCR. Aquests tests, els més fiables pel que fa al percentatge d'error, han estat realitzats a 1.035.522 persones, als quals cal sumar altres proves d'anticossos, o tests ràpids, que sumen 310.038 proves realitzades, segons el ministre de Sanitat.

Si tenim en compte aquestes dades, podem deduir que les xifres anteriors no quadren. Tot i això, des del Govern es manifesta que Espanya es troba entre els deu països de l'OCDE (Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmics) pel que fa a realització de test per habitants. Però no seria real al 100%, ja que Espanya no seguiria els criteris que la resta de països de l'OCDE, ja que s'haurien comptabilitzat per iguals els dos tipus de tests anteriors.

Entre el 25 de març i el 13 d'abril, el govern va anunciar que s'haurien realitzat més tests del que marquen les comunitats autònomes, que són els que proporcionen aquestes dades a l'Executiu. Així, el 13 de març el govern va anunciar que s'havien realitzat 355.000 tests, i el 13 d'abril el total ascendia fins 930.230.

Segons ha publicat el mitjà  'El Mundo', van denunciar que des de Sanitat s'haurien enviat dades falses al 'Financial Times', per després aparèixer més ben situats pel que fa a la matèria que els ocupava -la quantitat de tests PCR que han realitzat els països de l'OCDE- i donar al país un missatge fals pel que fa al registre real. El citat mitjà explica que el 25 de març les dades del govern comptaven amb 200.000 tests realitzats mésque els que haurien de comptar en realitat.

'El Mundo' manifesta que el 14 d'abril s'havien realitzat 679.526 tests PCR, mentre que el Govern assegurava que s'havien fet un total de 930.230 tests. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va aportar que la capacitat de realització de proves PCR va passar d'entre 15.000-20.000 diàriesa 40.000-47.000. Si es compara amb les dades aportades en la jornada d'ahir pel mateix ministre Illa, haurien estat mentint donant dades anteriorment.

Segons els càlculs realitzats per 'El Mundo', si fossin certes les dades de l'abril, Espanya hauria realitzat una mica més de 100.000 proves en deu dies, el que suposa 10.000 al dia. Aquestes dades estarien per sota del recompte oficial. A més, si els números fossin lògics, a 23 d'abril s'haurien realitzat entre 1.3 i 1.4 milions de PCR, mentre que s'ha xifrat aquest registre en poc més d'un milió.

Les dades en la gràfica de l'OCDE

Amb tot, durant la jornada d'ahir es coneixia la gràfica realitzada per l'OCDE, en el qual se situava a Espanya com entre els deu països amb més tests realitzats per cada 1.000 persones. La gràfica forma part d'un informe, en el qual s'intenta demostrar la importància que tenen els tests per poder vèncer al coronavirus fins que s'hagi desenvolupat una vacuna per combatre'l.

Segons 'El Mundo', Espanya apareix entre els deu primers perquè s'han sumat els tests de qualitat, els PCR, amb els tests ràpids, el que conformaria el nombre total de tests realitzats a la població. Segons ha assegurat el govern a l'esmentat diari, ells van aportar les dades per separat i ha estat l'organització qui ha barrejat i sumat els tests conjuntament.

Els informes indiquen que, de ser cert que tots dos tests s'han comptabilitzat de manera conjunta, la mitjana d'Espanya no seria de 28.6 proves per cada 1.000 habitants, sinó que descendiria fins 22.2, el que portaria a Espanya a estar una mica per sota de la mitjana dels països que conformen l'OCDE.

Tal com va informar aquesta passada setmana  Fernando Simón, director del Centre d'Emergències i Alertes Sanitàries, el nombre de tests superava el milió i mig, el que suposaria que durant l'última setmana s'han realitzat al voltant de 100.000 tests diaris. Posteriorment, en les jornades següents, tal com assenyala 'El Mundo', tant el president Pedro Sánchez com Salvador Illa haurien rebaixat a «més d'un milió» els tests realitzats.

Aquestes confusions en la realització de tests ha portat a l'oposició a reaccions de queixa. El PP ha manifestat que portarà a terme una bateria de preguntes al parlament en les quals retreu a Pedro Sánchez «la seva insistència i la del seu govern a dir que Espanya és un dels països del món que més tests de diagnòstic de coronavirus realitza a la seva població, quan saben que no és cert».