El govern de Pedro Sánchez recuperarà l'atenció sanitària universal

Es tractava d'una de les grans restriccions imposades per l'anterior executiu de Mariano Rajoy

La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá
La portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá | cedida

El nou executiu de Pedro Sánchez ha avançat aquest divendres que aprovarà un Reial Decret que permetrà recuperar l'atenció sanitària universal. En concret, segons ha indicat la portaveu del govern, Isabel Celaá, la normativa possibilitarà «retornar a totes les persones el seu dret a la protecció de la salut». En aquest sentit, la ministra ha carregat contra l'anterior executiu de Mariano Rajoy, perquè va limitar l'assistència sanitària als immigrants sense papers l'any 2012. 

Pedro Sánchez escolta les demandes de les autonomies

Es tractava d'una decisió molt polèmica, i de fet diverses Comunitats Autònomes, entre les quals Catalunya, havien demanat en reiterades ocasions que es derogui aquesta normativa. Isabel Celaá ha explicat que el País Valencià o Andalusia també es van adreçar en el passat al govern de Mariano Rajoy perquè canviï d'idea, però sense èxit. 

El president Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats
El president Pedro Sánchez al Congrés dels Diputats | CatalunyaDiari.cat

Les tres regions desitjaven recuperar l'atenció universal en els seus respectius territoris, però cadascuna de les sol·licituds va ser rebutjada per l'executiu central, anul·lant o impugnant les lleis aprovades als diferents parlaments autonòmics. Ara bé, amb aquesta darrera decisió Pedro Sánchez vol deixar veure que està obert al diàleg, i que escolta les queixes i les demandes de les diferents regions del país. 

El Tribunal Constitucional va suspendre la llei d'atenció sanitària catalana

Recordem que, després de la suspensió de l'atenció sanitària per als immigrants irregulars, el Parlament de Catalunya va aprovar amb un ampli suport una llei d'universalització de l'assistència sanitària, amb l'única oposició del Partit Popular i de Ciutadans.

Imatge d'arxiu del Parlament de Catalunya
Imatge d'arxiu del Parlament de Catalunya | CatalunyaDiari.cat

 

L'Estat però va reaccionar immediatament, impugnant la llei, amb la presentació d'un recurs d'inconstitucionalitat davant del Tribunal Constitucional, que va admetre el recurs a tràmit. A la pràctica, això va suposar la suspensió cautelar de la normativa, a l'espera d'una sentència definitiva, deixant moltes persones sense assistència gratuïta al nostre país. 


Comentaris

envia el comentari