Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Eleccions 2020

El Govern planteja que els positius per covid puguin votar presencialment a les eleccions a Catalunya

La Direcció General de Processos Electorals i el Procicat estan elaborant un informe al respecte

Eleccions 2020
Els infectats per covid podrien votar presencialment. | ACN

La Direcció General de Processos Electorals i el Procicat estan elaborant un informe amb diverses mesures perquè les persones infectades o en quarentena per la covid-19 puguin votar presencialment a les eleccions autonòmiques del proper 14 de febrer de 2021. Hi hauria diferents cues i es votaria per franges horàries, i la Junta Electoral Central hauria de donar el seu vistiplau a l'informe. Ho ha avançat aquest migdia el programa 'Planta Baixa' de 'TV3'.

Diverses cues, entrades i sortides i recomanacions de franges horàries

Segons la informació avançada per la televisió pública de Catalunya, l'informe, que encara s'està perfilant i que hauria de ser aprovat per l'autoritat electoral, recull que a l'hora de votar, a cadascuna de les meses, es farien fins a tres cues: una per a persones infectades per covid, una altra per població de risc i una tercera per a la resta de la ciutadania. A més, els centres haurien d'establir un circuit tancat d'entrades i sortides, a ser possible amb més d'una entrada i més d'una sortida.

També s'inclourien altres mesures com les recomanacions de franges horàries. Cal recordar que la llei electoral no permet limitar el dret de vot a una determinada franja horària, de manera que com a màxim es podrien establir recomanacions. També serà obligatori, com és obvi, portar mascareta a l'interior dels col·legis electorals i fer servir gel hidroalcohòlic per desinfectar-se les mans en accedir al col·legi.

Propostes per combatre la baixada de participació

Des de fa uns dies, la Direcció General de Processos Electorals estudia diverses opcions en la línia de combatre una baixada important de la participació als comicis autonòmics a Catalunya. Ho fa en base a l'experiència adquirida a les eleccions basques i gallegues del passat mes de juliol, per evitar també punxades en el percentatge de la participació que es van poder veure, sobretot, a la segona volta de les eleccions municipals franceses, celebrades el primer diumenge del passat juliol.

Es treballa també en el foment del vot per correu i, fins i tot, en la possibilitat de traslladar urnes mòbils a punts com residències geriàtriques o hospitals, propostes que caldrà modular i que rubriqui la Junta Electoral Central.