El govern prepara un augment del 4% del sou mínim interprofessional

L'augment en qüestió deixa el sou mínim a un total de 735 euros bruts al mes
Imatge d'arxiu de Mariano Rajoy | Cedida

 

 

Després del major increment del sou mínim interprofessional en els darrers 30 anys —va ser del 8%—, ara el govern espanyol prepara un altre increment. Segons informa ‘El Confidencial Digital’, Fátima Báñez, la ministra d'Ocupació i Seguretat Social, ha consensuat amb la patronal CEOE i els sindicats UGT i CCOO una pujada del 4% al 2018. Així, l'Executiu presidit per Mariano Rajoy aprovaria una nova «reforma», que en aquest cas seria més que satisfactòria per la població espanyola.

 

Un augment de 28 euros

El sou mínim, doncs, augmentaria dels 707,6 euros mensuals als 735. Per posar-nos en context, aquest parell d'augments es deu a les obligacions del pacte amb el PSOE, pel qual l'Executiu de Rajoy havia d'elevar l'augment al 8%, el major en els darrers 30 anys.

Un sou mínim lluny del «recomanat»

L'augment, però, segueix sent inferior al que reclamen els sindicats. I és que aquests requerien que s'arribés als 800 euros l'any 2017 per, tres anys després, passar als 1.000 euros. De complir-se les previsions, s'arribaria a la xifra recomanada per la carta social europea, que fixa que el sou mínim, compleixi un 60% del sou mitjà. Un sou mitjà que, per exemple, a Espanya és de 1.878 euros bruts al mes. Per tant, el sou mínim interprofessional hauria de ser de 1.126 euros bruts mensuals.

 

Objectiu principal: crear ocupació

La ministra d'Ocupació i Seguretat vetllarà per aquest objectiu, segons afirma el mitjà citat. Per això mateix, Báñez hauria convençut a l'executiu de Rajoy d'augmentar la xifra i d'acomplir amb els terminis proposats pel PSOE de Pedro Sánchez.

Un augment considerable però insuficient 

 

Una pujada del 4% és més que considerable si tenim en compte que normalment només arribaven a augments del 0,5% o 1%.

 

Espanya, però, encara queda lluny de països europeus com Bèlgica o França, en els quals el seu salari mínim interprofessional supera la barrera dels 1.500 euros bruts al mes.