Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Més de 35.000 estudiants es presenten a les proves d'accés a la universitat

El Govern preveu una rebaixa del 30% de les taxes universitàries en els pressupostos del 2020

La proposta preveu «estendre les oportunitats al conjunt de la població»

Pere Aragonès, el vicepresident de la Generalitat, en la presentació de la 'Nota d'Economia 105: La revolució digital a Catalunya'
Pere Aragonès ha assegurat que «els joves han d'accedir a l'educació amb igualtat d'oportunitats» | Cedida

El Govern preveu una reducció del 30% de les taxes universitàries en els pressupostos del 2020. «Entenem que el coneixement és el motor de la transformació i la millora i necessitem que els joves accedeixin a l'educació amb igualtat d'oportunitats», ha assegurat el vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, aquest divendres en la presentació de la 'Nota d'Economia 105: La revolució digital a Catalunya'.

La proposta preveu «estendre les oportunitats al conjunt de la població» i es troba «en línia» amb les reclamacions dels «estudiants als carrers, els rectors i els responsables governamentals».

De fet, el Parlament va aprovar una moció en aquest sentit el mes de febrer, instant al Govern a rebaixar les taxes universitàries en un 30% per al curs 2019-2020, així com recuperar el finançament de les universitats públiques de 2010. La moció va ser aprovada amb els vots favorables de tota l'oposició i l'abstenció dels partits del Govern.

Entraria en vigor el pròxim curs 2020-2021

En concret, la reducció de les taxes universitàries és una de les principals peticions dels Comuns de cara a la negociació dels pressupostos. Durant la seva intervenció, Aragonès no s'ha referit directament al partit però ha fet una crida a «no desaprofitar l'oportunitat» d'estendre «les oportunitats» al conjunt de la població. En cas d'aconseguir els suports necessaris i aprovar-se els pressupostos, aquesta mesura entraria en vigor en el curs 2020-2021.

Aragonès ha assegurat que el coneixement és el «motor de la transformació»  i ha valorat la importància de la formació «per donar sortida» a les noves generacions en un món «en constant transformació». El vicepresident ha remarcat la necessitat de «guanyar competitivitat» i ha destacat la importància de la «innovació».

Aragonès assegura que cal situar Catalunya «a la frontera tecnològica»

Les declaracions del també conseller d'Economia i Hisenda han tingut lloc en la presentació de la 'Nota d'Economia 105', un informe que analitza les oportunitats i els reptes de la revolució digital a Catalunya a través de catorze articles signats per 21 acadèmics. En aquest context, Aragonès ha destacat la importància de «potenciar la inversió en tecnologia» per  situar Catalunya «a la frontera tecnològica», però ha advertit de la necessitat d'evitar que la bretxa digital sigui «una nova bretxa de desigualtat».

Quant a l'impacte de la revolució digital a Catalunya, l'estudi conclou que el 35% dels llocs de treball tenen una alta probabilitat de ser «automatitzats en el futur», si bé no tots ells seran substituïts per robots. A més, segons ha explicat la secretària d'Economia, Natàlia Mas Guix, les revolucions industrials han demostrat que es creen més llocs de feina dels que es destrueixen. L'informe també repassa la capacitat de Catalunya d'atraure «economies de plataforma» i Aragonès ha destacat la «potent» xarxa d'start-ups presents al territori.

També et pot interessar...