El Govern estava informat de les actuacions de la Guàrdia Civil contra l'1-O

La conselleria d'Interior s'hauria informat a través dels Mossos d'Esquadra de les actuacions que duia a terme el cos estatal, segons 'El Periódico'

Imatge de la Guàrdia Civil en una de les seus d'Unipost.
Imatge de la Guàrdia Civil en una de les seus d'Unipost. | Cedida

Segons publica 'El Periodico' i d'acord amb un atestat de la Guàrdia Civil inclòs al sumari del cas que s'instrueix al Tribunal Suprem sobre un presumpte delicte de rebel·lió comès pel president Puigdemont i els seus consellers; membres de l'executiu del Govern de la Generalitat van fer un seguiment complet de com es desenvolupava el registre de l'empresa Unipost, a Terrassa.

Així doncs, en el marc de les mesures del govern espanyol per evitar el referèndum d'autodeterminació de l'1 d'octubre, el llavors secretari d'Interior de la Generalitat, Cèsar Puig, va enviar el 19 de setembre d'aquell any, quatre correus electrònics al llavors secretari general d'Economia i Hisenda, Josep Maria Jové. Aquells e-mails explicaven el que estava passant a l'empresa de missatgeria tal com ho veien els Mossos d'Esquadra. Era doncs un reenviament de la informació que els Mossos d'Esquadra enviaven al secretari d'Interior, segons informa el mitjà citat.

Es filtraven totes les informacions contra l'1-O

Segons l'atestat de la Guàrdia Civil, el primer correu de Puig a Jové es va enviar a les 11.42 hores, on s'informava del lloc de la intervenció (la seu d'Unipost), del nombre de vehicles de la Guàrdia Civil, i de la concentració de «civils a la zona». En el segon e-mail, a les 19.06 hores, es detallava que els agents de la policia espanyola havien demanat la presència d'antidisturbis, i que se'ls havia respost que hi havia «els efectius i comandaments necessaris que donaran la resposta i el suport necessaris».

Al mateix temps s'informava que dos vehicles de la Guàrdia Civil tenien problemes per sortir de la zona, ja que no ho volien fer pel carrer que els havien assegurat els mateixos Mossos, i que el secretari judicial no podia entrar a l'empresa «perquè un grup de persones li impedien». El tercer correu electrònic enviat a les 19.45 hores, informava sobre la decisió dels Mossos «d'actuar sobre els manifestants perquè el secretari judicial pogués accedir a l'interior de l'empresa i practicar la diligència que hagués de realitzar». Finalment, al quart correu a les 21.10 hores, es reflectien les incidències que hi havia hagut i s'informava de la fi del dispositiu a les 21.10 hores.

Aquell 19 de setembre del 2017, els agents de la Guàrdia Civil van requisar 45.000 certificacions de notificacions preparades per ser enviades als ciutadans que havien estat designats pel Govern per exercir de presidents, vocals i suplents de les meses electorals; tot plegat en l'inici de les setmanes més tenses de la història recent de Catalunya.

Josep Lluís Trapero, a l'entrada de l'Audiència Nacional el passat febrer
Josep Lluís Trapero, a l'entrada de l'Audiència Nacional el passat febrer | CatalunyaDiari.cat

 

Trapero hauria informat dels moviments de la Guàrdia Civil

Per altra banda, i segons publica 'El Mundo', un informe de la Guàrdia Civil donaria per acreditat que el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, «informava de forma puntual i detalladament als responsables polítics dels Mossos de totes aquelles decisions que, en el marc de les reunions de coordinació, es portaven a terme amb la finalitat d'evitar el referèndum». Segons la Guàrdia Civil, Trapero posava en mans dels responsables polítics «que formaven part de l'aparell organitzador informació crucial que era utilitzada per establir contramesures».  


Comentaris

envia el comentari