Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.

El Govern comença a pagar aquest dijous l'ajut de 2.000 euros als 132.000 autònoms

Per cobrar l'ajut cal complir els requisits i haver-se apuntat al registre creat per l'administració catalana

Pere Aragonès, en una imatge d'arxiu al Parlament.
El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha confirmat que ajornaran les quotes dels treballadors per compte propi | ACN

El Govern començarà a pagar a partir d'aquest dijous l'ajut de 2.000 euros als 132.000 autònoms catalans que compleixen els requisits i que es van apuntar al registre creat per l'administració catalana.

Així ho ha confirmat el vicepresident amb funcions de president i conseller d'Economia, Pere Aragonès, en una entrevista a 'El Matí de Catalunya Ràdio', on també ha recordat que té un «acord polític» amb el govern espanyol –a través dels pressupostos- per ajornar les quotes dels treballadors per compte propi que s'hagin de meritar entre desembre i març. Aragonès també ha dit que el Govern té la intenció de mantenir els ajuts als autònoms el 2021, però ha obert la porta a fer-los més sectorials.

«Potser caldrà focalitzar les ajudes en un altre àmbit, o fer-les més sectorials, estem en un monitoratge constant», ha dit Aragonès, que ha celebrat que l'executiu català ha creat un «mecanisme àgil» per fer pagaments de forma ràpida als autònoms més afectats per la pandèmia.

«Quan una administració fa una ajuda, moltes vegades passen mesos i no arriba l'ingrés», ha assegurat el vicepresident, afegint que ara s'han «agilitzat els tràmits». Tots els autònoms que compleixen els requisits han d'haver cobrat l'ajut dels 2.000 euros abans que acabi l'any.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha subscrit el pla per reformar i reenfocar l'actual sistema d'atenció a les persones dependents que va encarregar a una taula d'experts. El document proposa incrementar l'atenció domiciliària a persones dependents, però avisa que per aconseguir-ho cal augmentar els recursos. De fet, proposa multiplicar el finançament actual per 2,5 en els pròxims cinc anys.

El conseller Chakir El Homrani ha assegurat que es fa seu el document, però ha avisat que ara caldrà mirar la viabilitat econòmica i fer «un treball fi» per veure de quins recursos es disposa. El document pretén ser un full de ruta del 2021 al 2027 per a com ha de ser el futur model del sistema l'autonomia i l'atenció a les persones.

Al pla els experts conclouen que cal que el sistema posi els atesos al centre i aposta per reenfocar-lo més a la prevenció per tal de no haver de centrar-se tant en la resposta residencial i pal·liativa.

Segons ha remarcat El Homrani, s'ha de treballar perquè les residències no sigui «l'eix central» del sistema, sinó que cal una mirada més preventiva. En aquest sentit, ha insistit que cal «invertir clarament» en serveis socials en l'atenció a l'entorn domiciliari i comunitari.

Llei de promoció de l'autonomia i creació d'una agència
Entre les mesures que proposa el document i que durant la presentació El Homrani s'ha fet seves, hi ha la necessitat d'impulsar una nova Llei Catalana de Promoció de l'Autonomia i d'Atenció de Llarga Durada i una revisió de la normativa per oferir un marc legal que doni suport als projectes de vida independent.

També es proposa el desplegament d'una Agència integrada per a la promoció de l'autonomia personal per atendre de manera integrada entre salut i serveis socials i donar resposta a la necessitat d'atenció i cures. Segons el conseller, tant el seu Departament com el de Salut tenen «molt clar» que aquesta és una passa a fer i ha apostat per tenir «un espai de governança conjunt».

A més, la taula també aposta perquè s'ofereixi una finestra única per accedir als diferents serveis de suport per als projectes de vida independent.