Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Consejo de Ministros encabezado por Pedro Sánchez

El govern de Sánchez nomena a dit 200 assessors més que Mariano Rajoy

El gruix de càrrecs eventuals està format per candidats que no van aconseguir escó en les últimes eleccions

Consell de Ministres encapçalat per Pedro Sánchez
A més del gran nombre de ministeris, el govern de Sánchez va sobrat en assessors | Catalunya Diari


Una de les exigències d'Europa perquè Espanya  demostri l'eficiència de la seva economia i pugui rebre els ajuts del fons de recuperació és la reducció de la despesa pública. En aquest sentit, un dels objectius del govern de Pedro Sánchez era reduir els ministeris per llançar un missatge d'austeritat a Brussel·les. Però l'última dada va en la direcció oposada. El govern de coalició de PSOE  Unides Podem augmentar de 14 a 23 els ministeris respecte de l'executiu de Mariano Rajoy. Però no és tot: ara s'ha sabut que també va multiplicar el nombre d'alts càrrecs i assessors nomenats a dit.

Així, el govern actual compta amb 777 eventuals, que majoritàriament són assessors. És una xifra molt cridanera, perquè en l'anterior etapa de Pedro Sánchez tenia 104 assessors menys: 637 en total. La diferència és més notable si es compara amb l'últim govern de Mariano Rajoy, que tenia 566 assessors, 211 menys que ara. Dels 777 eventuals amb què compta l'executiu, 543 van ser incorporats des que va arribar Pedro Sánchez a la Moncloa. Els 234 restants van ser contractats pels anteriors presidents de Govern, sense obligació de superar una oposició. Això és una cosa anormal, ja que se suposa que aquests llocs tenen un caràcter eventual.

Una altra fet destacat són els noms dels nous assessors de govern. Dels 207 que van arribar als seus llocs després de la creació de l'actual executiu, diversos d'ells són candidats que no van aconseguir escó en les anteriors eleccions generals. Alguns d'aquests llocs estan ocupats per María José Villalba Chavarría, cap de llista per Terol  al Senat, Soraya Mata Martínez, número 4 per Almeria, o José Antonio Hidalgo, desè de la candidatura de Susana Díaz per Sevilla en les últimes autonòmiques. Els tres es van quedar a les portes d'entrar al parlament.

El mateix succeeix amb membres de Podem com Jorge Uixó, economista i cap de llista per Ciudad Real que ara és director de gabinet de Nacho Álvarez, secretari d'Estat de Drets Socials i secretari d'Economia de Podem. Un altre cas és el de Juan Antonio Delgado Ramos. Aquest guàrdia civil a serveis especials que va ser número 2 de Unides Podem Cadis, va quedar fora del parlament, i al març va fitxar per la  Direcció General de Trànsit  (DGT).

En Presidència del govern coincideixen com a assessors diversos excandidats, exalcaldes i exdiputats regionals socialistes com Sergio Illescas, actual cap de gabinet del secretari d'Estat de Relacions amb les Corts, José Antonio Montilla. O Presentación López Piñero, militant socialista que ara treballa per a la Moncloa.

Compromís amb l'austeritat?

Presentación López prové de les Joventuts Socialistes, una secció que proveeix també bastants càrrecs eventuals de Govern. Com Raquel Barahona, secretària d'organització de les  Joventuts Socialistes de Madrid, i Iván Abad Sáez, de les joventuts del districte de la Llatina de Madrid. Els dos van formar part de la candidatura d'Ángel Gabilondo en les últimes eleccions autonòmiques madrilenyes. Barahona treballa en el departament de Planificació i Seguiment de l'Activitat Governamental dirigit per Francisco Martín Aguirre, exdirector d'Administració i Finances del partit i secretari de la Fundació Pablo Iglesias, del PSOE. Abans d'entrar a la Moncloa, va ser assessora del grup socialista al Congrés.

Aquests són només alguns casos dels curiosos viatges d'alguns militants i candidats tant de PSOE com de Unides Podem dels quadres de les seves formacions a alts càrrecs nomenats a dit. Més enllà de les suspicàcies que aixequen aquests casos, les dades posen en qüestió el compromís del govern de Pedro Sánchez amb l'austeritat en un moment complicat per a Espanya.