Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Junqueras i Pedro Sánchez, saludant-se al Congrés

El govern de Sánchez demanarà la llibertat temporal de Junqueras per facilitar la investidura

La ministra Calvo assegura que la mesura té la funció d'«ajudar» el Suprem a complir la sentència del TJUE

El govern de Sánchez ultima recursos per desbloquejar la investidura abans de Reis | CatalunyaDiari.cat

Segons un article de 'El Confidencial',  l'Advocacia General de l'Estat té previst demanar avui  al Tribunal Suprem  la sortida de presó temporal d'Oriol Junqueras emparant-se en la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea que ha dictaminat a favor de la qüestió sobre la immunitat de l'exvicepresident del Govern com a eurodiputat. Així mateix, el ministeri de Justícia s'encararia novament amb la posició de la Fiscalia, que sol·licita la seva permanència a la presó. Podria ser un pas de gegant en les negociacions amb ERC, un envit per a facilitar la investidura  de Sánchez abans de Reis.

Les fonts consultades pel mitjà de comunicació asseguren que l'escrit es registrarà aquest migdia i es limitarà a donar suport a una llibertat temporal perquè el Parlament Europeu, presidit per Sassoli, aixequi la protecció de l'exvicepresident. Això sí, cal destacar que l'Executiu insisteix que no es pretén posar en dubte la validesa ni la solidesa del judici del procés ni la condemna resultant, sinó que —amb la finalitat de desbloquejar el conflicte polític— la seva única funció és «ajudar» el Suprem a complir la sentència del TJUE, en paraules de Carmen Calvo, la vicepresidenta del govern en funcions.

Aquest cap de setmana, la ministra d'Igualtat va assegurar que «les sentències s'acaten i es compleixen» i que la resolució del TJUE «obliga al Suprem» perquè el tribunal europeu és també «el nostre tribunal». Amb les cartes ja sobre la taula, és possible que sigui l'única via de sortida que el PSOE veu per a avenir-se amb la formació de Junqueras. Ara són els independentistes els qui hauran de moure fitxa. No obstant això, el Suprem sembla intransigent, sense intenció de treure a l'exlíder republicanista de la presó.

A contrarellotge

Alliberar-lo serà—en paraules de Pere Aragonès, qui ara ostenta el càrrec de Junqueras— molt positiu, ja que «ajudarà a veure què hi ha  una voluntat d'obrir camí cap a una resolució política  i no penal del conflicte a Catalunya». A poc més de quatre dies perquè arrenqui el debat de la investidura aquest divendres, 27 de desembre, amb la necessitat —almenys en la primera sessió, prevista el 28— d'aconseguir la majoria absoluta, el PSOE lluita a contrarellotge per a confirmar el seu mandat abans de tancar l'any.

En cas contrari, i tenint en compte la primera intenció d'ERC, el ple podria iniciar el dijous 2 de gener. Aquesta solució va ser proposada per la formació socialista quan les declaracions de José Luis Ábalos sobre el seu convenciment respecte a la renúncia dels republicans a la via unilateral van frustrar les negociacions entre ambdues formacions.

També et pot interessar...

  • El PPC exigeix a Pedro Sánchez que trenqui les negociacions amb ERC
  • ERC no descarta un acord amb el PSOE per investir Sánchez abans de Reis
  • Junqueras estira la corda amb el PSOE: «La independència és irreversible»