Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pedro Sánchez (izquierda) y Pablo Casado (derecha) en una videoconferencia

El govern podria comptar amb el suport del PP en la pròrroga de l'estat d'alarma

El PP ha pres la decisió malgrat dies de dubtes expressats públicament

Pedro Sánchez (esquerra) i Pablo Casado (dreta) en una videoconferència
La relació entre Pedro Sánchez i Pablo Casado s'ha tornat a refredar aquests dies | EFE

Sí, «per les víctimes». Tot i l'enduriment del discurs del PP aquest dimecres en seu parlamentària que va trencar amb el to de conciliació dels últims dies i va fer témer per moments l'aprovació de la pròrroga de l'estat d'alarma, finalment el líder de l'oposició, Pablo Casado, ha decidit donar suport als plans de l'executiu per responsabilitat. Davant el progressiu però ferm allunyament dels seus socis de legislatura, els nacionalistes i els independentistes, fins ara Pedro Sánchez ha hagut de confiar en els vots de centre-dreta per anar aprovant les pròrrogues de l'estat d'alarma, cosa que pot seguir succeint si s'allarga fins a finals de juny com va anunciar ell mateix aquesta setmana.

Un to dur del PP al Congrés

I encara que el Govern presenta el pla de desescalada com un èxit de la seva estratègia en la lluita contra el coronavirus, en el joc parlamentari l'executiu va constatar ahir la seva solitud davant les crítiques dels seus socis, que li exigeixen posar límit a l'estat d'alarma, i el principal partit de l'oposició, el PP, que va tornar a marcar un to dur contra l'executiu. La setmana passada, el Govern va poder tirar endavant la pròrroga de l'estat d'alarma fins al 10 de maig gràcies a el suport a contracor dels populars, però ahir el líder de l'oposició, Pablo Casado, va tornar a intensificar el seu discurs acusant el president de mentir i amenaçant amb l'abstenció en la següent votació.

Una abstenció que podria ser clau si el govern espanyol perd també els suports de Ciutadans, que a través del seu portaveu, Edmundo Bal, també va amenaçar amb l'abstenció, i dels seus propis socis de legislatura, ja que ERC va assegurar que cada vegada està més a prop de el «no» i el PNB també medita la seva decisió en criticar la unilateralitat de l'executiu. Amb aquesta situació, i amb el naufragi de el projecte de gran coalició diluït en una comissió parlamentària, la pilota queda de nou votant en la teulada del principal partit de l'oposició, que una vegada més queda entre l'espasa i la paret: l'espasa de seva posició institucional i la paret de liderar el discurs contra la gestió del govern.

Casado opta per la lleialtat

Pablo Casado ha optat un cop més per mantenir la lleialtat de l'principal partit de l'oposició als plans del govern en plena crisi del coronavirus i reforçar la seva imatge de responsabilitat de cara a l'opinió pública. Per això el PP votarà «sí» a la següent pròrroga de l'estat d'alarma que permetrà Sánchez seguir desplegant el seu pla de desescalada. Finalment el pla de Sánchez podrà seguir endavant a l'almenys dues setmanes més, encara que en una posició encara més feble ja que a la falta de suports parlamentaris se suma la rebel·lió de les comunitats autònomes per la falta de diàleg. Això obliga a Govern a fiar-ho tot a la tesi que el PP mai se sortirà de el «no», una cosa que s'acaba de confirmar per ara amb el «sí» de Pablo Casado. Però la qüestió és, fins quan?