Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

L'Estat recorre al TSJC les tres noves ambaixades de la Generalitat

Argumenta que aquestes delegacions es dediquen a «promoure les teories del secessionisme i denigrar la imatge d'Espanya»

Imatge d'arxiu de Josep Borrell
El Ministeri dirigit per Josep Borrell ha estat l'encarregat de tancar les oficines | EFE

 

El Govern ha ordenat a l'Advocacia de l'Estat que recorri davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) la decisió que ha pres la Generalitat de Catalunya d'obrir tres noves delegacions del govern a Mèxic, Argentina i Tunis.

Les indicacions de l'executiu inclouen la indicació perquè també se sol·licitin mides cautelars amb l'objectiu d'evitar que es produeixin activitats «perjudicials per als interessos de l'Estat», no només en els tres països en els quals estava prevista l'obertura de les ambaixades, sinó en tots als quals s'expandís la seva activitat.

Promoció del secessionisme i denigració de la imatge d'Espanya

El Ministeri d'assumptes Exteriors, dirigit en funcions per Josep Borrell, UE i Cooperació ha argumentat la decisió de cessar aquestes delegacions perquè, basant-se en l'experiència, aquestes delegacions «estan sent un instrument fonamental per a promoure la tesi del secessionisme i denigrar la imatge internacional d'Espanya».

El Govern de la Generalitat va aprovar formalment el passat dimarts  l'obertura d'aquestes tres noves ambaixades, tot i que va ser un anunci sorprenent per al Govern espanyol, ja que en cap cas s'havia donat per aprovat l'informe per a obrir-les.

Activitats «lesives per als interessos de l'Estat»

Encara que aquest sigui el principal motiu que ha portat a l'Estat a tancar les oficines, en el recurs que l'advocacia presentarà també s'hi inclouran antecedents perquè s'estudiï el respecte al marc competencial i a la Constitució  que tindrien les activitats realitzades en les delegacions.

De fet, el mateix dimarts el ministeri d'Exteriors va remetre contra la Generalitat un informe desfavorable per l'obertura d'aquestes oficines. En el document s'hi exposa que l'activitat que durien a terme en les delegacions, tenint en compte la situació actual, és «lesiva per als interessos de l'Estat», tenint en compte «l'objectiu declarat de l'actual Govern de la Generalitat d'utilitzar tots els mitjans al seu abast per a la coneguda  internacionalització del 'procés'».

Dotze ambaixades tancades des de setembre

Aquestes no han estat les primeres ambaixades que han estat declinades per a ambaixades catalanes. El TSJC ja ha realitzat recursos de fins a dotze delegacions que s'han obert des del passat setembre pel Govern de Quim Torra.

Són els casos d'Estats units, Regne Unit, Alemanya, Suïssa, Itàlia i França. El Ministeri d'Exteriors també les va recórrer per un motiu formal, ja que es van obrir sense l'informe previ que obliga la llei. En canvi, la Generalitat al·legava que es tractaven de reobertures d'oficines  que s'havien tancat durant el 155.

Un altre exemple és el cas de Viena, Tallin, Zagreb, Lisboa, Estocolm i Beirut, i els quals van ser tancats en el mes de novembre, ja que el Ministeri va considerar que «el seu objectiu clar i manifest, declarat de manera reiterada» per la Generalitat, és «donar suport a finalitats manifestament contràries als principis i objectius de la política exterior d'Espanya».

També et pot interessar...