El Grup Planeta no tornarà a Catalunya

L'editorial descarta tornar la seu social a Catalunya perquè «les condicions no han canviat»

Edifici Planeta a la Diagonal de Barcelona
Edifici Planeta a la Diagonal de Barcelona | CatalunyaDiari.cat

En el marc de la presentació d'una nova edició del premi Planeta 2018, el president de l'imperi editorial José Creuheras, ha assegurat que en cap moment s'han plantejat tornar la seu social a Barcelona per una qüestió de seguretat jurídica, ja que segons afirma, «les condicions no han canviat» respecte a l'any passat.

D'altra banda, Creuheras ha volgut remarcar que el canvi de seu social a Madrid l'octubre del 2017, com a conseqüència del referèndum d'autodeterminació i la posterior declaració unilateral d'independència de Catalunya, no ha tingut cap mena de «transcendència» des d'un punt de vista «operatiu», ja que els centres de treball s'han mantingut al Principat.

Tot i negar la possibilitat de retornar la seu social a Catalunya, Creuheras ha admès que hi ha «moviments» que indiquen que s'estaria tornant a la normalitat; com és el cas d'altres empreses que estan preparant el seu retorn, però ha insistit que fins que «la situació no canviï», no estudiaran prendre la mateixa decisió, per una qüestió de defensa «dels interessos dels nostres accionistes i col·laboradors».

 

El Govern espanyol revertirà el decret que va facilitar la fuga d'empreses

El govern de l'Estat ha anunciat la seva intenció de revertir el decret exprés que l'any passat va permetre que prop de 4.200 empreses traguessin la seva seu social de Catalunya.

El decret aprovat pel govern del llavors president del govern espanyol, Mariano Rajoy, permetia que les entitats empresarials i bancàries poguessin modificar sense requeriments el seu domicili social i fiscal, i sense necessitat de passar per assemblees de socis o consells administradors.

Tot i el retorn a la normalitat legal, des del sector no s'espera que hi hagi una gran resposta de les empreses, que tal com apuntava el president del grup Planeta, hi ha el recel de què «el context és el mateix».

De les grans corporacions que van traslladar la seva seu social fora de Catalunya, només Agbar ha anunciat el seu retorn.

Felip VI i el govern de Rajoy van pressionar empreses i bancs perquè marxessin de Catalunya

En el marc de les actuacions de reacció al referèndum d'autodeterminació de Catalunya, l'octubre del 2017 el cap de l'Estat espanyol, Felip VI, juntament amb la cúpula del govern espanyol, liderada llavors per Mariano Rajoy, van pressionar durament els directius dels principals bancs catalans, així com d'una gran quantitat d'empreses.

A més a més, el govern de l'Estat espanyol va efectuar una retirada massiva dels comptes de les administracions i empreses públiques que es trobaven a la Caixa i el Banc Sabadell, una pressió que va resultar definitiva pel canvi de seu dels dos principals bancs catalans.

El rei Felip VI al Palau de la Zarzuela
El rei Felip VI al Palau de la Zarzuela | cedida

 


Comentaris

envia el comentari