rtc-config='{"urls": ["https://catalunyadiari.com/rtc_config?h=CANONICAL_URL&key=section_cd"]}'

Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

La Guàrdia Civil acusa JxSí de pagar actes de promoció de l'1-O amb les subvencions del partit

Uns informes que contradiuen les polèmiques declaracions del ministre d'Hisenda,. Cristóbal Montoro
Imatge d'arxiu d'un grup d'agents de la Guàrdia Civil. | CatalunyaDiari.cat

 

La Guàrdia Civil sospita que s'utilitzessin diners de les subvencions concedides a Junts pel Sí per a pagar les despeses de promoció del referèndum de l'1 d'octubre, segons l'últim informe entregat al jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena. 

 

Els investigadors haurien arribat a aquesta primera conclusió després d'identificar un pagament total de 17.690 euros pel contracte de la cessió de l'espai del Teatre Nacional de Catalunya, el qual va ser firmat per Jordi Turull el passat 4 de juliol, tal com publica aquest dijous, 19 d'abril, 'La Vanguardia'. 

 

Segons els agents, aquest acte tenia com a objectiu la difusió del referèndum així com la d'animar a la ciutadania de Catalunya a participar-hi i sobretot a votar «Sí». «L'organització de l'acte celebrat al TNC va ser gestionat i abonat per Junts pel Sí, per la qual cosa aquest grup parlamentari ha pogut emprar diners procedents de subvencions públiques per fer front al pagament de la presentació del referèndum», sosté el document.  

  

 

 

La Mesa del Parlament i Òmnium Cultural, involucrats

Tanmateix, els investigadors expliquen que JxSí hauria de rendir comptes anualment a la Mesa del Parlament de la comptabilitat relacionada amb les subvencions que rep, «pel que aquesta última ha de tenir coneixement de la destinació de les subvencions públiques rebudes pel grup parlamentari i si s'han emprat per cobrir les despeses d'actes relacionats amb el referèndum, com el celebrat al Teatre Nacional de Catalunya». 

 

D'altra banda, l'informe de la Guàrdia Civil també inclou que la Generalitat hauria utilitzat Òmnium Cultural com a societat interposada «per realitzar treballs relacionats amb la sol·licitud a empreses d'arts gràfiques i distribució de cartells propagandístics en els quals es cridava a la població a votar a  l'il·legal referèndum de l'1-O». 

 

«L'elaboració i difusió d'aquests cartells amb el logo de la Generalitat, les va gestionar Òmnium per ocultar que no era la mateixa Generalitat, la que sufragava les despeses d'aquests cartells. La valoració d'aquests cartells, que va encarregar Òmnium —impressió i repartiment—, va ser de 61.879 euros», recull el document. 
 

Llarena demana explicacions a Montoro

Uns informes que arriben després de les polèmiques declaracions del ministre d'Hisenda, Cristòbal Montoro, el qual assegura que no es van utilitzar diners públics per al referèndum del l'1-O.

 

En contra de les paraules de Montoro, els investigadors haurien trobat noves partides de fons de la Generalitat utilitzats en l'organització del referèndum, els quals incrementarien la quantitat de diners presumptament malversats de l'1,6 milions d'euros que es coneixia fins ara fins els 1,9 milions d'eruos. 

 

En aquest sentit, val a dir que aquest matí de dijous el ministeri d'Hisenda ha dit a través d'un comunicat que aportarà a Llarena tota la documentació requerida. 

 

Comentaris