IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Guàrdia Civil destapa a un informe més de 811 milions en contractes per crear estructures d'Estat a Catalunya

En el mateix, apareixen fins a 33 contractes realitzats a través d'organismes de la Generalitat durant la presidència de Puigdemont

Oriol Junqueras i Carles Puigdemont al Parlament de la Generalitat
Oriol Junqueras i Carles Puigdemont al Parlament | Cedida

La Guàrdia Civil continua amb les seves investigacions entorn de les xifres que s'han manejat durant el procés i ha presentat un informe en el qual s'han destapat una sèrie de 33 contractes per valor de 811.443.729 milions d'euros sota els quals podrien trobar-se una sèrie de treballs dedicats a donar suport informàtic a les noves estructures de la República, segons recull 'EsDiario'.

L'informe, lliurat al Jutjat número 13 de Barcelona, es va realitzar inicialment per ordre de la Fiscalia de l'Audiència Nacional. En ell, apareixen contractes realitzats a través del CESICAT (Centre de Seguretat de la Informació de Catalunya) i del CTTI (Centre de Telecomunicacions i Tecnologies de la Informació de la Generalitat de Catalunya), aquest últim, encarregat de la contractació, gestió i subministrament en el sector de les tecnologies de la informació i les comunicacions. 

Pel que sembla, «el CTTI ha estat utilitzant de forma habitual els Acords-Marcs»documents on es contemplen la prestació de serveis recurrents o sota demanda, sent aquesta segona manera la que permet encarregar la prestació d'un servei sense necessitat que es publiciti tal com es derivaria d'una licitació pública, i que ara revelen tot l'entramat.

D'aquesta manera, la policia va seleccionar una sèrie d'acords-marcs i contractes realitzats per la Generalitat a través del CTTI entre els anys 2012 i 2016 i que consideressin que podrien haver «ocultat la creació i desenvolupament d'estructures d'Estat», com ho seria l'Agència Nacional de Seguretat, al desenvolupament de la qual va participar la CESICAT.

La Guardia Civil en el CESICAT antes del 1-O
La Guàrdia Civil al CESICAT abans de l'1-O | EFE

 

Xifres milionàries

Als 33 contractes, figuren fins a 40 empreses que van arribar a percebre en total més de 811 milions. Entre elles, destaca T-Systems ITC Iberia, a la qual es va contractar quatre vegades per més de 309 milions d'euros. La seva directora, Rosa María Rodríguez Curtó, va ser detinguda el passat 20 de setembre durant l'operació de l'Institut Armat contra l'entramat que preparava l'1-O. 

Després d'aquesta, figura una UTE (Unió Temporal d'empreses) de quatre companyies que van percebre gairebé 150 milions i també s'han trobat diverses desenes de contractes de diferents UTE's que van des dels 21.95 milions d'euros fins als 66,61 milions, xifres que en la seva suma aconseguirien els més de 811 milions esmentats i utilitzats realment per crear estructures d'Estat.

Als contractes, s'assenyala que aquests es realitzen per prestar serveis relacionats amb diferents seccions de l'àmbit de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, com ho són el d'aprovisionament d'infraestructura per processament de dades; la gestió tributària; la consultoria, normativa i risc de la CESICAT; la detecció i protecció contra ciberamenaces i el manteniment d'aplicacions de diversos departaments de la Generalitat, com a Presidència, Gabinet Jurídic o Secretaria General, entre d'altres.

Puigdemont el passat 31 d'octubre a Bèlgica
Puigdemont el passat 31 d'octubre a Bèlgica | AP

 

Puigdemont, a Brussel·les

Mentrestant, paral·lelament a les investigacions, Puigdemont continua fugat a Brussel·les, on recentment s'ha conegut que el cessat president de la Generalitat podria passar una llarga temporada. Pel que sembla, fa més d'un any, es va crear la coneguda com a «Caixa de resistència», un fons sorgit de la col·laboració entre diferents partits polítics - de Bèlgica, França i Itàlia - units als ideals de Junts pel Sí per crear un front comú davant la Unió Europea. 

D'aquesta manera, abans de la proclamació de la independència a Catalunya, Puigdemont tenia pactada la seva sortida amb el partit belga, comprenent que la seva decisió comportaria les reaccions viscudes fins al moment, per la qual cosa tenia ben preparat el seu full de ruta, on confiava rebre, amb el pas dels dies, el suport per part de regions internacionals.


Comentaris

envia el comentari