Catalunya Diari

Telegram : +34 629 74 76 77

E-Mail: info@catalunyadiari.cat

La Guàrdia Civil entra a la seu del Diplocat

La policia està escorcollant dos despatxos per ordres del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona
Imatge de l'escorcoll | Guillem RS

 

Diversos agents de la Guàrdia Civil han entrat aquest dijous, 12 d'abril, a la seu del Consell de Diplomàcia Pública de Catalunya (Diplocat), situat a l'avinguda de la Diagonal de Barcelona.  Allà, la policia està registrant en aquests moments dos despatxos, per ordres del jutjat d'instrucció número 13 de la capital catalana, en el marc d'una operació sobre els pagaments a observadors internacionals per al referèndum del dia 1 d'octubre. Segons fonts pròximes al cos policial, la contractació dels observadors va tenir un cost estimat de 119.700 euros. 

 

Recordem que, des de la seva fundació, el Diplocat ha portat el pes de la diplomàcia catalana de la mà de la Conselleria d'Exteriors, i el govern espanyol va ordenar la seva dissolució després de l'aplicació de l'article 155. L'executiu de Mariano Rajoy va justificar la seva decisió al·legant que es tractava d'una entitat destinada a oferir serveis diplomàtics, competència exclusiva de l'Estat, a favor de la independència de Catalunya. 

Agents vestits de paisà

'CatalunyaDiari.cat' ha pogut parlar amb un treballador que és a l'interior de les oficines del Diplocat i han explicat que la policia ha entrat sobre un quart de deu del matí i que des de llavors que estan revisant ordinadors i els telèfons mòbils corporatius. Han entrat un grup d'uns deu agents de paisà.

 

Els treballadors han explicat que no és el primer cop que la Guàrdia Civil i el Tribunal de Comptes demana informació al Diplocat i que sempre s'ha facilitat tota. Segons ells, és una operació de cara a la galeria i més «tenint en compte que des de l'1 d'octubre la documentació que ara busquen ja haguessin pogut entrar a buscar-la».

 

El Diplocat, com tots els organismes que depenen de la Generalitat de Catalunya, està sota el control del govern espanyol d'ençà de l'aplicació de l'article 155 de la Constitució Espanyola. El mes passat es van liquidar alguns dels treballadors i durant aquest mes molts d'ells també havien de ser cessats. La vicepresidenta del govern espanyol, Sáenz de Santamaria, ja va avisar que el Diplocat estava «en liquidació».

 

Agents de la Guàrdia Civil, en una imatge d'arxiu | CatalunyaDiari.cat

 

El Diplocat, una de les «estructures d'Estat» del Govern

De fet, una de les primeres mesures del govern espanyol, després de l'aprovació de l'article 155, va ser la suspensió de les delegacions que la Generalitat tenia a l'exterior, i el passat dia 1 de desembre es va comunicar als seus treballadors l'acomiadament. «No existeix cap altra comunitat espanyola que tingui un programa similar», va assegurar llavors el ministre Méndez de Vigo, que va indicar que el Diplocat formava part de les hipotètiques «estructures d'Estat».  

 

 

Comentaris