IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

ÚLTIMA HORA

❗L'Audiència Nacional absol al major dels Mossos, Josep Lluís Trapero

La Guàrdia Civil, a punt per actuar a les conselleries

El govern espanyol tem que els membres del Govern es neguin a abandonar els despatxos

La Guàrdia Civil a les portes de la seu del Departament d'Economia i Hisenda el 20 de setembre.
La Guàrdia Civil a les portes de la seu del Departament d'Economia i Hisenda el 20 de setembre. | CatalunyaDiari.cat

Mariano Rajoy va cessar el president Puigdemont, el vicepresident Junqueras i la resta de càrrecs del Govern català. A causa de la tensa situació política, es considerava la possibilitat que els consellers no acceptessin el seu cessament i aquest dilluns acudissin als seus llocs de feina amb normalitat. Fonts de l'Executiu espanyol apunten que hi hauria pogut haver moviments per tal d'impedir que el govern central agafés el control dels diferents departaments i conselleries de la Generalitat després d'aplicar-se l'article 155. Segons informa 'El Confidencial Digital', alguns càrrecs del Govern català havien advertit que durien a terme motins i que es tancarien dins dels departaments. Un cop cessats, els membres del Govern han d'anar als seus despatxos per recollir les seves coses, i el govern espanyol ha ordenat als Mossos d'Esquadra que un agent acompanyi cada membre i que si es neguen a marxar, la policia aixequi l'atestat corresponent. 

D'altra banda, fonts del govern espanyol asseguren que «la Guàrdia Civil està preparada» per si hagués d'entrar a les conselleries per desallotjar els membres del Govern que es neguessin a abandonar-les. A més, en aquest cas, als consellers cessats se'ls podria culpar d'un delicte d'usurpació de funcions. D'aquesta manera, segons apunta el citat mitjà, si la Guàrdia Civil hagués d'actuar per desallotjar seus institucionals, estaria totalment preparada. Els membres de la Guàrdia Civil a Catalunya ja disposarien dels plànols de totes les conselleries, cosa que els permetria dur a terme una «intervenció ràpida i neta». Fonts de la Guàrdia Civil asseguren que en aquests plànols ja hi hauria tota la informació necessària i «tot tipus d'indicacions» pels agents que haguessin d'actuar. Aquests plànols disposen d'informació de tots els punts d'accés i sortides dels edificis governamentals, què hi hauria a cada planta, i quins despatxos hi ha i qui els ocupa en cada cas. 

Fonts del govern espanyol i de la Guàrdia Civil expliquen que s'ha dut a terme aquesta mesura per tal d'intentar evitar el que va passar el 20 de setembre, durant els escorcolls i detencions a diversos departaments de la Generalitat. Davant l'actuació de la policia espanyola, centenars de ciutadans van sortir al carrer a protegir els edificis. Un dels departaments on la Guàrdia Civil va tenir més difícil la seva sortida va ser el d'Economia. Ara bé, fonts policials afirmen que en el cas d'un desallotjament els guàrdies civils trigarien molt menys que en l'operació al Departament d'Economia, on van haver de fer diversos escorcolls. Davant d'aquesta situació, la Guàrdia Civil no descartaria demanar reforços a la Policia Nacional, si fos necessari. La Policia podria intervenir per fer cordons policials, en cas que els Mossos no actuessin. 


Comentaris

envia el comentari