IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

La Guàrdia Civil investiga els plans del Govern per gestionar la Hisenda catalana després de l'1-O

La Generalitat hauria pagat 1,2 milions d'euros per una aplicació informàtica d'IBM que els permetria gestionar tots els impostos un cop arribada la independència

La Generalitat es preparava per gestionar els impostos després de la independència.
La Generalitat es preparava per gestionar els impostos després de la independència. | Cedida

La Guàrdia Civil ha obert una investigació sobre els treballs que va fer la filial a Espanya d’IBM per la Generalitat de Catalunya. Els agents han determinat que la multinacional hauria ajudat a construir la Hisenda de la Catalunya independent. Concretament van crear una aplicació informàtica anomenada e-SPRIU que permetria al Govern centralitzar la gestió dels impostos transferits i recaptar els tributs de l’Estat tan bon punt arribés la desconnexió.

Fins a 100 milions d'euros

Com ha avançat 'El Confidencial', els fons per fer front a aquest treball que no estava inclòs dins del marc de l'Estatut d'Autonomia haurien sortit de les arques de la comunitat. Segons el BOE, el contracte amb IBM pujava fins a 1,2 milions d'euros, tot i que el Govern havia anunciat el 2016 que aspirava a gastar més de 100 milions en aquesta aplicació.

Segons la declaració del soci d'IBM, Josep Bolart Vilaró l'objecte del contracte era suposadament desenvolupar: «els serveis necessaris per a la realització d'un projecte per a la conceptualització, la definició dels procediments i la implantació d'una primera fase d'un sistema de gestió tributària basat en una solució de mercat, així com de les eines necessàries per al seu desplegament».

El suport de la Generalitat

A més, la Generalitat va comptar amb el suport de Josep Lluís Salvadó que va encarregar-se de liderar el desenvolupament de l’Agència Tributària Catalana. Salvadó és el secretari de la Hisenda de la Generalitat, secretari general d’ERC i mà dreta d’Oriol Junqueras.

Ell mateix va oferir una conferència el passat 11 de maig al centre cultural Violeta de Gràcia en la qual explicava les claus de la futura Hisenda. El vídeo del moment ha estat inclòs al sumari del Jutjat d’Instrucció número 13 de Barcelona, que també inclou extractes de la seva intervenció. «Des del programa que anomenem e-SPRIU. Un sistema informàtic que l'estem construint amb una tecnologia molt moderna, capdavantera, que ens permetrà fer el salt. Ja dic, molt important per a l'Agència Tributària catalana, ja que serà capaç de gestionar impostos massius com l'impost de vehicles contaminants o com aquells impostos que gestionen habitualment els estats».

Salvadó també avançava part del pla que seguia la Generalitat: «En el mes de setembre, l'Agència Tributària catalana haurà fet un salt qualitatiu molt important». En una conversa telefònica intervinguda amb el president Puigdemont, el d’ERC explicava: «Deixem l'agència tributària preparada per, segons decideixin els ciutadans de Catalunya, recaptar i gestionar 75.000 milions d'euros, és a dir, assumir les matèries plenes en matèria tributària».

IBM es desmarca

Per la seva banda, IBM assegura que «ha estat contractada per la Generalitat de Catalunya per gestionar les aplicacions que donen suport als impostos cedits a l'Administració catalana, així com impostos propis, definits sempre dins del seu àmbit competencial». Així doncs, defensen la legalitat del seu treball pel Govern català: «IBM compleix amb el marc constitucional espanyol, com passa en la resta dels països en els quals opera. Tots els nostres contractes i operacions amb el Govern autònom català compleixen amb la Constitució espanyola i les lleis de la Unió Europea».


Comentaris

envia el comentari