La Guàrdia Civil va obviar informes de la Generalitat que demostrarien que no hi va haver malversació l'1-O

Es tracta de documents fiscals que que són emesos amb regularitat, i verificats pel ministeri d'Hisenda
El jutge Pablo Llarena no ha disposat de la informació de la Interventora General de la Generalitat | cedida

 

El jutge Pablo Llarena i la Guàrdia Civil estan decidits a demostrar que es van destinar diners públics per al referèndum del passat 1 d'octubre, i justificar així les acusacions de malversació de fons públics contra els dirigents independentistes. El conflicte, però, ha acabat afectant també el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, que insisteix que cap euro de l'erari públic va ser utilitzat per finançar el referèndum independentista.

 

Segons informa aquest divendres el diari 'Público', els informes de la Guàrdia Civil que el jutge Pablo Llarena utilitza per justificar les seves acusacions, obvien unes dades molt importants: els certificats de la Interventora General de la Generalitat. Es tracta de documents que sí que figuren el sumari del jutjat d'instrucció número 13 de Barcelona i en el de la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela. 

La Interventora emet informes fiscals de forma regular

Amb una investigació com aquesta, el més «normal», segons fonts consultades pel mencionat diari, seria que el jutge hagués sol·licitat a la Interventora General de la Generalitat o al mateix Ministeri d'Hisenda informació sobre els comptes de la Generalitat. «El que no és jurídicament comprensible» és que Pablo Llarena li demani explicacions a Cristóbal Montoro per les seves declaracions, sabent «quins documents són proves i quins no». 

 

Tot resulta força estrany, ja que ni el jutge Pablo Llarena ni la Guàrdia Civil tenen en compte que la Interventora de la Generalitat està obligada a emetre un certificat relatiu a l'adequació a l'ordenament jurídic vigent dels actes de la Generalitat que hagi conegut gràcies a la seva posició de controlador intern econòmic i gestor de la comptabilitat. 

 

La Guàrdia Civil no menciona aquests informes

Tota aquesta informació sobre l'erari de l'Administració catalana sent verificada pel ministeri d'Hisenda, que ha de decidir si paga o no els diners reclamats, una vegada comprovada la legalitat de les despeses. El que és sorprenent és que al document de deu pàgines amb el qual la Guàrdia Civil argumenta el delicte de malversació no hi ha ni una menció a la informació facilitada per la Interventora. 

 

En definitiva, segons indica el diari, es tracta d'informació fiscal essencial que el magistrat del Tribunal Suprem hauria d'haver investigat abans de dictar l'ordre de detenció internacional per malversació, però que la Guàrdia Civil sembla que no li ha facilitat.