Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dos agents de la Guàrdia Civil d'esquenes

La queixa dels Guàrdies Civils desplaçats a Catalunya respecte les seves vacances de Nadal

Demanen els mateixos drets que la Policia Nacional després d’estar desplegats des del passat octubre a territori català

Dos agents de la Guàrdia Civil d'esquenes
Els agents reclamen els seus dies de vacances després de mesos desplegats a Catalunya | EP

La Guàrdia Civil desplegada a Catalunya per mantenir l’ordre després de la sentència del procés  reclamen la mateixa sort que han tingut els companys de la Policia Nacional. La Direcció General de Policia ha aprovat que aquests últims puguin gaudir de vacances i els dies de permisos corresponents  fins al 31 de març de 2020.

Els agents de les forces de l’estat porten a Catalunya des del passat mes d’octubre, moment en què es va notificar la sentència als líders independentistes i es van organitzar diverses mobilitzacions i manifestacions massives  i per les quals es van enviar més policies als carrers catalans.

Els guàrdies civils exigeixen les condicions de la Policia Nacional

Ara, la Policia Nacional ha vist ampliat el seu període per gaudir de les vacances fins al 31 de març de l’any vinent, compensant els llargs torns que han hagut de cobrir durant aquests mesos sense descans. Això, però, no li acaba d’agradar als agents de la Guàrdia Civil, que senten com els seus companys obtenen més beneficis que ells.

Policia Nacional carregant contra un grup de manifestants durant els aldarulls de la sentència
La Policia Nacional i un grup de manifestants durant els aldarulls de la sentència | EP

Per aquesta raó, l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC) ha enviat un comunicat al director general de la Guàrdia Civil, Félix Azón, on  li han demanat que ampliï el temps per agafar vacances i dies lliures.

Recorda a la situació de l’1-O

Aquest problema ja va succeir el 2017, quan les forces de l’estat van desplegar-se a Catalunya arran el referèndum de l’1-O.  En aquell moment, els agents que van haver de desplegar-se d’urgència al territori català van perdre les seves vacances i dies de permisos, ja que no van poder demanar-los amb temps. Finalment i després de moltes reclamacions, van poder augmentar el termini fins a juny de 2018.

Des de l’AUGC reclamen que «existeixen nombrosos companys que encara no han esgotat els seus dies de vacances, però que a conseqüència de l’escàs marge que queda perquè acabi l’any podrien quedar-se sense poder gaudir d’aquestes dates pendents».

Sembla que el desplegament dels cossos policials s’aixecarà abans que acabi l’any, almenys per la Policia Nacional, que podrà gaudir d’alguns dies restants d’aquest 2019.  Per altra banda, molts dels guàrdies civils hauran de quedar-se sense permisos. La majoria d’ells pertanyen als Grups de Reserva i Seguretat (GRS), els antidisturbis de la Guàrdia Civil.

Agents de la Guàrdia Civil actuant contra concentrats favorables al referèndum a Sant Cebrià de Vallalta. (1-oct-17)
Agents de la Guàrdia Civil actuant contra concentrats favorables al referèndum a Sant Cebrià de Vallalta | Catalunya Diari

Reclamen que les sol·licituds individuals seran sobrecàrrega de treball

L’associació reclama, doncs, que s’ampliï el permís per demanar vacances, que fins ara era fins al 31 de gener. Si passa aquest dia i no s’han pogut demanar els dies que els pertoca, els perdran. «A la Guàrdia Civil no s’ha impartit cap instrucció al respecte, originant que els centenars d’afectats hagin de sol·licitar individualment l’acumulació de crèdits per l’any 2020» manifesten.

Això, afegeixen, originarà «interpretacions diverses en les diferents Comandàncies, a més d’originar una sobrecàrrega de treball  en les unitats tramitant les sol·licituds dels agents i en les resolucions del Cap de Comandància,  a més de la despesa del paper (centenars de folis de sol·licituds i resolucions) i mal al medi ambient».

Per últim, l’AUGC envia un missatge al seu director general: «Igual que va partir de la Direcció General la instrucció de suspendre el dret a gaudir de les vacances, ha de partir de la mateixa autoritat la instrucció perquè els agents afectats vegin ampliat el període per gaudir de les vacances que no s’han pogut fer el 2019, fins al 14 de juny  (com també l’Ordre General de vacances) i d’aquesta manera, des del mateix mes de febrer, els afectats puguin demanar i gaudir de les vacances».

També et pot interessar...