IMPORTANT i GRATIS:

📱Encara no t'has baixat l'App del Catalunya Diari? A què esperes per saber-ho tot. CLICA AQUÍ, és gratis!

Hisenda demana declarar als alcaldes i europarlamentaris per l'acte de suport a Puigdemont a Brussel·les

El Ministeri d'Hisenda vol que s'obri una investigació per saber qui es va fer càrrec de les despeses del desplaçament dels 200 edils a Brussel·les el passat 7 de novembre

Els alcaldes que van viatjar a Brusel·les
Els alcaldes que van viatjar a Brussel·les el passat 7 de novembre   | infoLibre

El Ministeri d'Hisenda ha reclamat a la Fiscalia del Tribunal de Comptes que cridi a declarar els alcaldes que van viatjar a Brussel·les per donar suport a Carles Puigdemont, expresident de la Generalitat de Catalunya, així com a diversos europarlamentaris, dins de la investigació que li sol·licita qui va pagar aquests desplaçaments i quant van costar, perquè sospita que «no han estat sufragats per mitjans privats sinó que en tot o en part han pogut emprar-se fons de caràcter públic».

El secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, ha denunciat davant la Fiscalia del Tribunal de Comptes aquests fets i li ha reclamat que s'investigui una suposada responsabilitat comptable en el pagament d'aquest viatge de 200 alcaldes que algú ha d'assumir.

A l'escrit, amb data d'aquest dimarts i al qual ha tingut accés Europa Press, Fernández de Moya és remitent a diverses informacions de premsa que apunten al fet que el viatge va costar diversos milers d'euros i que inclouen declaracions de diversos regidors assegurant que el seu ajuntament pagaria la seva part.

En concret, Hisenda detalla que per aquest desplaçament va ser necessari pagar un vol que va costar 'com a mínim' uns 200 euros per persona i que el lloguer del centre cultural Bozar de Brussel·les on va tenir lloc l'acte va poder oscil·lar entre els 7.000 i els 10.000 euros, al qual se suma la manutenció i el lloguer d'altres mitjans de transport.

Hisenda crida a declarar sobretot a tres alcaldes
 

Per aclarir tot això, Hisenda demana que es cridi a declarar els alcaldes si es considera necessari però, sobretot, que se'n citi tres. Primer, Neus Lloveras, alcaldessa de Vilanova i la Geltrú i presidenta de l'Associació de Municipis per la Independència (AMI), perquè faciliti la llista dels alcaldes que van realitzar la visita a Brussel·les i els seus eventuals acompanyants, el conjunt d'actuacions organitzades, el seu cost i la forma de finançament.
 

També volen que declari Meritxell Budó, alcaldessa de La Garriga, perquè indiqui les despeses imputades a l'erari públic, ja que ella mateixa va declarar que carregava el viatge al consistori perquè ho realitzava en representació de la localitat.

També demana Hisenda que se citi l'alcalde de Premià de Mar, Miquel Buch, president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM), perquè ofereixi la mateixa informació sol·licitada a Lloveras. Segons se cita textualment a la carta, Buch va afirmar a propòsit del viatge que cada alcalde havia pagat el seu viatge, encara que no va aclarir si a costa del consistori o no.

També va afirmar que el lloguer de la sala de Bozar per a l'esdeveniment amb Puigdemont ho havien pagat diversos eurodiputats, per la qual cosa el Ministeri que dirigeix Cristóbal Montoro planteja que es prengui declaració a Ramon Tremosa, Josep Maria Terricabras i Jordi Solé perquè ho aclareixin.
 

Una vegada es tinguin totes les dades, el Govern espanyol espera que s'identifiqui els responsables «dels danys causats a l'erari públic autonòmic o fins i tot estatal», tant als quals van emprar els fons públics com qui hi té capacitat de decisió, i que se'ls demani «la responsabilitat comptable procedent».


Comentaris

envia el comentari