Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Carles Puigdemont atén els mitjans a Brussel·les el 5 de febrer del 2020

Hisenda tomba la nova campanya dels indepentendistes per finançar el Consell per la República

Han detectat donacions que després s'han desgravat a la declaració de la renda

Carles Puigdemont atén els mitjans a Brussel·les el 5 de febrer del 2020
Detecten una tècnica il·legal per finançar el Consell per la República a través de la declaració de la renda | Catalunya Diari

L'Agència Tributària espanyola ha detectat una nova campanya independentista per finançar  el Consell de la República de Carles Puigdemont mitjançant la declaració de la renda, una campanya que ja està investigant i que considera il·legal.

Segons ha explicat 'CrónicaGlobal', alguns independentistes han optat per «l'objecció fiscal» en les seves declaracions de la renda per desviar les seves aportacions a la Casa Reial,  el sistema judicial i les forces de seguretat cap al Consell de la República. Segons indiquen, l'objectiu és contribuir a la lluita contra els efectes negatius de la  Covid-19, i les donacions podrien desgravar-se de la declaració si finalment són admeses.

Segons ha denunciat Hisenda, aquesta tècnica  de desgravament és il·legal, ja que un ciutadà no pot desviar partides pressupostàries com ell vulgui. De moment, les quantitats detectades van dels 10 als 300 euros, i malgrat que la campanya de la renda 2019 encara no ha acabat, la institució ja està preparant l'enviament de declaracions paral·leles. 

Objeccions de consciència per desviar aportacions

El citat mitjà adjunta diverses captures i texts enviats pels independentistes que fan servir aquestes donacions on argumenten motius «d'objecció de consciència» per no destinar els diners de la seva declaració a la Casa Reial, la Justícia i la Policia. 

Acusen les tres institucions d'haver exercit «des del 2017, de forma reiterada i sistemàtica, accions repressives contra drets fonamentals com el d'expressió, el de dissidència política i el d'autodeterminació». Aquest és el motiu que argumenten per fer una «deducció de la quota líquida» que inclouen a la casella 606 de la declaració de la renda, una casella que ja es fa servir per desgravar les aportacions militars, per exemple.

Per aquest motiu, els independentistes fan donacions a l'entitat CATGlobal ASBL, creada per Puigdemont per finançar el Consell per la República, que destinarà els diners a lluitar contra les conseqüències del coronavirus a través del Fons Republicà d'Acció Solidària en el marc d'Acció Social.

Un cop fetes les donacions, fan servir la casella 606 de la declaració per desgravar-les i evitar que els seus diners vagin a les institucions esmentades, però Hisenda manté que és una tècnica il·legal i que estan preparant declaracions paral·leles que contemplin correctament totes les dades fiscals dels emissors.