Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
ALfredo Rubalcaba

Homenatge a Rubalcaba per part del PSC: «Un amic de Catalunya»

Iceta explica que l’exministre «no es va rendir davant la dictadura ni els problemes de la societat»

Rubalcaba ha mort a l'edat de 67 anys
Rubalcaba ha mort a l'edat de 67 anys i el PSC l'ha homenatjat en un emotiu acte | CatalunyaDiari.cat

 

Continuen les mostres de condol envers la mort d’ Alfredo Pérez Rubalcaba. El PSC ha interromput la campanya per la mort de l’exministre socialista Alfredo Pérez Rubalcaba  i ha convertit l’acte d’aquest divendres en un homenatge a la seva figura.

Emotiu homenatge del PSC per la mort de Rubalcaba

L’acte, que han seguit centenars de persones a Nou Barris, ha servit per repassar la seva trajectòria i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, i l’alcaldable, Jaume Collboni, l’han recordat en dos breus discursos. Molt emocionat, Iceta ha recordat Rubalcaba com «un amic de Catalunya» que «va saber unir el socialisme espanyol en la declaració de Granada» i que «va saber que havíem de dialogar i fer política per a resoldre un problema polític».

«Aquell home que  no es va rendir ni davant d’una dictadura ni davant dels problemes profunds de la societat, aquest era, és i serà Rubalcaba», ha continuat Iceta, que ha demanat que no s’oblidi la seva figura. L’acte ha acabat amb un minut de silenci mentre sonava el «Cant dels Ocells».

L’acte ha repassat la trajectòria de Rubalcaba, mitjançant fotos i també vídeos, com el de la Conferència Política del PSOE el 2013, en què treia pit que el partit en sortia«fort, unit i amb idees clares». «Hem tornat, el PSOE ha tornat», se’l sentia dir. Entre els presents hi havia diferents membres de la candidatura de Barcelona, com Laia Bonet o Albert Batlle; la portaveu del grup parlamentari, Eva Granados, diversos diputats; el secretari d’Organització, Salvador Illa; l’expresident de la Generalitat José Montilla i els exalcaldes de Barcelona, Jordi Hereu i Joan Clos.

Rubalcaba era amic de Catalunya

Iceta, amb un crespó negre a la camisa i visiblement emocionat durant tot l’acte, s’ha dirigit als assistents «amb llàgrimes als ulls, amb el cor encongit oi amb molt poca veu», però  «amb un sentiment immens d’admiració i gratitud» vers Rubalcaba. Iceta ha destacat la trajectòria de «servidor públic» i ha recordat les paraules de la ministra Teresa Ribera per dir que Rubalcaba va ser «mestre, va passar a la política, va tornar a ser mestre a la universitat i ha mort en un hospital públic».

«Sempre va saber que una societat només pot ser justa si dona a tots els seus integrants les mateixes oportunitats», ha dit. Per tot plegat, el líder del PSC ha demanat que no se l’oblidi com «home honest, sencer, d’una peça» i tampoc com a «socialista» ni com a «amic de Catalunya». També l’ha recordat com  «un amic» a qui  ha confessat que  «fa tres dies encara li demanava consell» i ha assegurat que l’exministre seguia de ben a prop «les penes de la política catalana».

Rubalcaba, sempre molt proper amb els companys

Per la seva banda, l’alcaldable del PSC, Jaume Collboni, ha reivindicat la figura de Rubalcaba per «acabar amb la violència terrorista» d’ETA: «Segurament molta gent jove no recorda què suposava començar les campanyes electorals amb l’amenaça de la violència i a Barcelona en tenim imatges». Ha estat en aquest punt quan ha aprofitat per a recordar també la figura d’Ernest Lluch. «Els anys de plom van ser succeïts per anys de pau, de diàleg i de concòrdia, valors que els socialistes hem defensat sempre», ha dit.

Collboni ha reconegut ser «d’una altra generació», però ha dit que Rubalcaba «sempre estava a l’altra banda del telèfon» per a atendre consultes. Finalment, ha recordat una frase de l’exministre, en què deia que «els principis no només s'han de tenir, s'han de practicar i viure».

L’homenatge s’ha celebrat en substitució de l’acte de campanya que havia de tenir lloc  aquest divendres, amb presència del president del govern espanyol, Pedro Sánchez, i la ministra Meritxell Batet, que han anul·lat al matí la seva participació per l’estat greu en què es trobava Rubalcava. La campanya ha quedat suspesa i dissabte s’obrirà un llibre de condolences a la seu del PSC, al carrer Pallars.

També pots llegir: