Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.

Iceta adverteix que ERC «tornarà a pactar amb JxCat» si sumen

El líder socialista troba «impracticable» un possible acord amb els republicans

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta.
Miquel Iceta és el primer secretari del PSC. | ACN

El primer secretari del PSC ho té ben clar: malgrat les constants disputes entre les dues formacions, JxCat i ERC tornaran a pactar si l'independentisme suma en les properes eleccions autonòmiques —que, segons tot sembla indicar, se celebraran el proper 7 de febrer de 2021. Miquel Iceta ho ha explicat en una entrevista el matí d'aquest dimarts, 29 de setembre, a La 2 de Televisió Espanyola i Ràdio 4, on ha estat preguntat sobre la possibilitat de la reedició d'un tripartit (ERC, PSC i Comuns) a la propera legislatura.

Iceta creu que ERC «no renunciarà en els propers mesos a caminar cap a la independència o a l'exigència d'un referèndum d'autodeterminació» i ha titllat d'«impracticables» les opcions de tornar a formar un pacte tripartit, com els de 2003 i 2006, amb els socialistes Pasqual Maragall i José Montilla al capdavant de la Generalitat. El missatge d'Iceta ha estat clar i l'ha dirigit a l'electorat d'ERC menys independentista, aquell que es decanta pels republicans per qüestions més vinculades a l'eix ideològic que no pas al nacional: si esperen un govern d'esquerres, ERC no és la seva opció, segons Iceta, perquè els republicans tornaran a pactar amb Junts per Catalunya.

Suport del PSC a la continuïtat de la taula de diàleg... però sense Torra

Iceta també s'ha referit a la convocatòria d'una segona reunió de la taula de diàleg. Després de la primera trobada a finals de febrer, es va acordar de fer-ne una altra unes setmanes més tard, però la crisi per la pandèmia ho ha impedit. Se'n va parlar també al mes de juliol, però no es va convocar; exactament el mateix que ha passat al mes de setembre. La taula de diàleg sembla en punt mort, però Iceta no ha dubtat a reivindicar que demostra la voluntat del govern central de resoldre el conflicte.

Al mateix temps, Iceta ha reconegut que serà complicat convocar-la durant el període preelectoral tot i que no ho ha descartat. Amb tot, ha deixat clar que l'expresident Torra no n'ha de formar part i ha carregat contra la seva figura, de qui ha assegurat que «sempre ha desconfiat absolutament d'aquesta taula de diàleg».