Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu amb Pedro Sánchez.

Iceta, ministre? El càrrec que podria ocupar després de la marxa d'Illa del govern

El primer secretari del PSC té molts números d'entrar a l'executiu de Pedro Sánchez

Miquel Iceta, en una imatge d'arxiu amb Pedro Sánchez.
Miquel Iceta podria ser nomenat ministre del govern de Pedro Sánchez. | ACN

Després del moviment 'bomba' d'aquest dimecres, 30 de desembre, en què s'ha sabut que Salvador Illa serà el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, es genera una segona incògnita: qui omplirà la vacant que deixarà Illa després d'abandonar el ministeri de Sanitat. El pas al costat de Miquel Iceta, primer secretari del PSC, cedint la possibilitat de ser candidat a Illa, podria obrir la possibilitat a Iceta de formar part del govern espanyol.

Iceta sona com a ministre de Política Territorial

Segons les primeres informacions, sembla que el nom més ben posicionat per succeir Salvador Illa al Ministeri de Sanitat és el d'una altra ministra: la canària Carolina Darias, que ara és la titular de la cartera de Política Territorial i Funció Pública. Si Darias acaba ocupant, doncs, Sanitat; quedaria vacant aquest darrer ministeri, que és on podria acabar recaient Miquel Iceta.

Es tracta de la cartera que en el primer govern de Pedro Sánchez ja havia ocupat la també catalana i actual presidenta del Congrés dels Diputats, Meritxell Batet, i que a partir del gener, quan es faci efectiu el cessament de Salvador Illa, podria passar a ocupar Iceta.

Una trajectòria lligada a la política

El nom de Miquel Iceta està lligat a la política i al PSC des de fa dècades. Es va estrenar com a regidor a l'Ajuntament de Cornellà de Llobregat entre 1987 i 1991, quan l'alcalde de la ciutat metropolitana era José Montilla. Posteriorment va passar a la sala de màquines de la Moncloa, en els darrers anys de Felipe González a la presidència del govern estatal: va ser director del Departament d'Anàlisi del gabinet de la Presidència del Govern espanyol (1991-1995) i sotsdirector del mateix gabinet fins el 1996.

A partir de llavors, Iceta va ser diputat al Congrés (1996-1999), fins que va irrompre a la política catalana amb el retorn de Pasqual Maragall a Catalunya per liderar el PSC. De fet, ha mantingut el seu escó al Parlament fins aquest 2020: després de 21 anys, deixarà de ser diputat atès que no formarà part de la candidatura socialista a la Generalitat.

Després de la dimissió de Pere Navarro com a primer secretari del PSC l'any 2014, Miquel Iceta va assolir la primera secretaria del partit i va aconseguir reflotar-lo després d'una etapa de crisi. Iceta cedeix el lideratge a Illa en una situació radicalment més optimista de com se'l va trobar: amb una perspectiva electoral que els permet la victòria i que els assegura un augment notable d'escons. Propera parada, amb tota probabilitat, el govern espanyol.