Iceta va trucar Sáenz de Santamaría perquè retiressin la policia l'1-O

El PP va decidir fer-li cas per por que, davant la repressió, els socialistes poguessin sortir a votar

Iceta, en una imatge d'arxiu
Iceta, en una imatge d'arxiu | PSC

Una trucada. Això és el que va canviar l'esdevenir de l'1 d'octubre de 2017. Després d'un matí de càrregues per part de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a gent que volia votar pacíficament, Miquel Iceta va trucar a Soraya Sáenz de Santamaría, segons revela en exclusiva el diari 'Público'.

Fonts del gabinet de crisis del govern espanyol aquell dia han explicat al mitjà citat que «hi va haver dues qüestions clau perquè es retirés a la Policia i la Guàrdia Civil aquest matí. Primer va ser la imatge internacional que anava estenent-se pels diferents mitjans de comunicació i que s'estava fent molt complicada de justificar: agents pegant a votants pacífics, encara que el que estiguessin fent fora il·legal. Segona i determinant, la trucada de Miquel Iceta, que va amenaçar de sortir ell i els socialistes catalans a votar si no desapareixia la policia dels carrers».

Iceta estava molt preocupat

Davant aquesta afirmació, el líder del PSC desmenteix que arribés a amenaçar d'anar a votar si no retiraven la policia perquè «hagués estat una incoherència amb la postura que havia defensat fins aquell moment: estàvem en contra de la convocatòria i pensàvem que no servia de res».

No obstant això, sí que reconeix que va fer aquella trucada a la vicepresidenta del govern espanyol per «dir-li que estàvem molt preocupats i alarmats pel que estava passant i la vaig avisar que anàvem a sortir a fer una declaració pública, com vam fer».

Agressions de la Policia Nacional a Barcelona durant l'1-O
Agressions de la Policia Nacional a Barcelona durant l'1-O | Cedida

El PP tenia por que els socialistes poguessin sortir a votar

El comunicat del PSC va arribar poc després de la trucada, però entre el govern de Mariano Rajoy es començava a témer que els socialistes poguessin sortir a votar, encara que fos pel «no». Si als dos milions de vots independentistes pel «sí», se li sumava un altre milió dels «no» de Podem i el PSC, el referèndum, encara que fos il·legal, tindria molta repercussió mediàtica i els deixaria en evidència.

En aquest sentit, un paràgraf de l'escrit del PSC els va fer prendre la decisió definitiva: «No estem, doncs, davant d'un referèndum que pugui legitimar decisions polítiques rellevants. És per això que considerem inacceptable qualsevol acció policial desproporcionada. Demanem, per tant, el cessament immediat dels intents d'impedir per la força una important mobilització ciutadana en un simulacre de votació». Van decidir fer-los cas. Al cap i a la fi, el remei podria ser pitjor que la malaltia.


Comentaris

envia el comentari