Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Iceta

Iceta veu «inevitable» que hi hagi eleccions al Parlament

El primer secretari del PSC també ha declarat, en una entrevista concedida a Catalunya Ràdio, que considera «inevitable» que hi hagi eleccions al Parlament

Iceta
Iceta veu possible que hi hagi sentència de l'1-O abans de l'agost | CatalunyaDiari.cat

 

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, veu possible que hi hagi una sentència del judici de l'1-O abans de les vacances de l'agost. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Iceta ha augurat que la decisió judicial serà més ràpida del que inicialment semblava i ha afegit que «com més aviat millor».

En referència a la resposta política que hi pot haver davant la sentència, Iceta veu «inevitable» que hi hagi eleccions al Parlament tot i recordar que la prerrogativa és del president de la Generalitat. Segons el líder del PSC, ara no és el moment de començar una «negociació de propostes» i apunta que seria més fàcil si la sentència suggereix canvis legals.

No comparteix l'actuació del Suprem amb Junqueras

Iceta donava per fet que la sentència es faria pública entre setembre i octubre però ha augurat que «veient algunes coses» finalment serà «ràpida» i considera «possible» que n'hi hagi abans de l'agost. Preguntat pel trasllat dels polítics presos a presons catalanes, Iceta ha respost que és el tribunal qui ho ha de decidir i que el govern espanyol ja ha fet els tràmits.

El líder del PSC ha apuntat que, si la sentència judicial suggerís canvis legals al poder legislatiu, seria més fàcil anar al Congrés amb propostes. D'aquesta manera ha respost a la possibilitat que el govern espanyol proposi un canvi del codi penal. En tot cas, Iceta ha situat aquesta possibilitat en un escenari post sentència.

D'altra banda, Iceta no comparteix la decisió de no permetre a Oriol Junqueras sortir de la presó per anar al Congrés per agafar la seva acata d'eurodiputat i considera que el tribunal podria haver-lo deixat ser eurodiputat i després suspendre'l.

Demana una abstenció de l'independentisme

Amb la mirada posada a la investidura de Pedro Sánchez, Iceta ha instat els independentistes a decidir el panorama polític espanyol que més els hi convé, tot apel·lant a una abstenció. I ha rebutjat que sobre la taula es posin certes condicions.

«Havent un judici vist per a sentència pretendre que l'intercanvi sigui suport polític a canvi de decisions judicials o de la fiscalia o de l'advocacia de l'Estat, és un error», ha avisat. I en aquest context, ha alertat que l'alternativa a un govern socialista són noves eleccions espanyoles.

També et pot interessar...