Pablo Iglesias renunciarà al Govern de coalició si no té suport del Congrés

Iglesias avança l'assemblea de Podem, on es votarà la seva reelecció com a líder

Tenia marge per convocar-la fins a la primavera de 2021, però vol aprofitar l'impuls d'haver assumit la vicepresidència del govern central

Moviment tàctic de Pablo Iglesias per garantir-se pràcticament la continuïtat al capdavant de Podem. Tot i que tenia marge fins a la primavera de l'any 2021, Iglesias ha anunciat que avança l'assemblea ciutadana del partit, el màxim òrgan de decisió, a aquest proper mes de març —en concret, el cap de setmana dels dies 14 i 15. És el que es coneix com la trobada de Vistalegre III, tot i que des de Podem ja han informat que,  en aquesta ocasió, l'assemblea no se celebrarà en aquest pavelló madrileny.

Un moviment per assegurar-se la continuïtat

El moviment de Pablo Iglesias no és innocent. Amb la seva decisió situa en un horitzó molt proper l'òrgan que ha de votar el lideratge del partit, al qual ja ha anunciat que es presentarà a la reelecció. Segons les normes internes de la formació, el secretari general de Podem pot ser-ho per vuit anys, prorrogables fins a dotze en casos excepcionals. Iglesias ja en porta, ara, sis, i vol assegurar-se seguir al capdavant del partit.

Els resultats electorals decreixents des de l'aparició de Podem havien propiciat l'aparició de sectors crítics al partit. El gruix més important va abandonar-lo amb Errejón per formar Més País, però algunes veus internes havien qüestionat l'estratègia d'Iglesias —per exemple, la mateixa secretària general de la formació a Catalunya, Noelia Bail. 

Amb l'avanç de l'assemblea, Pablo Iglesias dificulta l'articulació d'una alternativa forta a la seva figura, gràcies també a l'impuls que el seu lideratge ha assolit després d'aconseguir la fórmula del govern de coalició  i entrar al govern central, amb la vicepresidència que ell mateix encarna com a màxim exponent.  Iglesias, hàbil, ha sabut llegir el moment i no tindrà problemes, 'a priori', per a la reelecció al capdavant de Podem.

També et pot interessar...