Iglesias culpa a l’independentisme de despertar «el fantasma del feixisme»

El dirigent de Podem ha erigit CatECP com l'opció del 21-D per un vot de la «reconciliació»
Imatge de Pablo Iglesias durant la seva intervenció a l'assemblea dels comuns | CatalunyaDiari.cat

 

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha acusat l'independentisme d'haver contribuït, «potser sense voler o potser buscant-ho, a despertar el fantasma que és la major amenaça per a la democràcia, el fantasma del feixisme». Ho ha dit en assegurar que han «fracassat» per haver promès un projecte polític que «sabien que era mentida».

 

En intervenir a l'assemblea dels comuns aquest diumenge a Sant Adrià de Besòs, Iglesias ha acusat també la dreta espanyola d'haver fracassat per haver «renunciat a Catalunya». En aquest context, i en apel·lar a les classes «humils», Iglesias ha erigit CatECP com l'opció del 21-D per un vot de la «reconciliació» i l'ha contraposat al «vot de la venjança» entre els blocs «independentista o unionista».

Els unionistes han «renunciat a Catalunya»

«El vot de la venjança no contribueix a solucionar problemes», ha resolt mentre l'escoltaven candidats dels comuns com Xavier Domènech i Elisenda Alamany.Després d'assegurar que algunes formacions estan «encantades de tirar vinagre a les ferides», Iglesias ha carregat contra un «doble fracàs».

 

El primer, el de la dreta estatal, a qui ha acusat de no saber construir cap «projecte atractiu» per al sobiranisme català. «Han renunciat a Catalunya; [...] tota la política a Catalunya està pensada per buscar vots en altres territoris, no els importa», ha etzibat Iglesias a PP i Cs. 

 

El segon fracàs, el de l'independentisme. Els ha acusat de fer servir paraules «grandiloqüents» per prometre un projecte que «sabien que era mentida». «I els ho vam dir en públic i en privat», ha assegurat Iglesias en recordar que van advertir les forces independentistes que fer més passos endavant podia tenir «conseqüències desatrosses» per Catalunya i l'Estat. «Potser sense voler o potser buscant-ho heu contribuït a despertar el fantasma del feixisme», els ha etzibat el dirigent de la formació morada. 

Iglesias anima a reivindicar un «institnt de classe»

És en aquest context de polarització política que Iglesias ha erigit Catalunya En Comú-Podem com un «vot de reconciliació». I l'ha contraposat a un «vot de venjança» entre els sectors independentistes i «unionistes». «El vot de la venjança no contribueix a solucionar els problemes a Catalunya; hi ha una opció modesta, que no crida, que no s'embolica amb banderes, que diu la veritat amb un xiuxiueig», ha assegurat marcant distàncies amb la via unilateral i també amb l'aplicació del 155. 

 

En una crida per a construir un projecte en què «la diferència permeti caminar junts», Iglesias també ha assegurat que optar per Cat-ECP el 21-D també suposa reivindicar un «instint de classe». «Les banderes a vegades han fet oblidar aquest instint; demano a la gent humil de Catalunya que no ho oblidin, que cap bandera faci oblidar qui són els corruptes, qui va privatitzar escoles i hospitals, qui va pactar la reforma del 135, quines forces van pactar les amnisties fiscals», ha llistat.

 

Just el dia abans que arrenqui la campanya electoral a Catalunya, el líder de Podem ha interpel·lat les classes treballadors també per recordar que partits catalans i estatals «s'emocionava amb banderes diferents però estaven encantats de compartir la bandera de Suïssa o el compte a Suïssa». 

Comentaris