El president Pedro Sánchez i el vicepresident Pablo Iglesias a la Moncloa mirant fixament a l'esquerra

Iglesias no descarta que els presos de l'1-O puguin passar el Nadal a casa

En una entrevista a 'RAC1', el vicepresident segon del govern ha volgut ser «discret»

PSOE i Podem no tenen por del soroll i treballen amb una data concreta perquè els empresonats per sedició pels fets de l'octubre de 2017 a Catalunya puguin ser a casa per Nadal. El vicepresident segon del govern espanyol, Pablo Iglesias, no ha negat aquest dijous, 8 d'octubre, en una entrevista a 'RAC1', que el govern espanyol estigui treballant perquè els presos de l'1-O puguin ser a casa abans que acabi l'any 2020. L'executiu del PSOE i Unides Podem, doncs, sembla decidit a encarar la resolució del conflicte polític a Catalunya.

Iglesias no es mulla, però obre la porta a la sortida dels presos per Nadal

A preguntes del periodista i conductor d''El Món a RAC1', Jordi Basté, sobre si l'objectiu és que els presos siguin a casa les properes festes nadalenques, Iglesias ha declinat mullar-se gaire. «Vull ser discret amb aquesta qüestió, perquè és evident que estem treballant en moltes coses, però perquè algunes coses surtin bé en temps i forma s'han de fer am discreció, i elevar-les a rang mediàtic pot fer que triguin més», ha dit el vicepresident segon i alhora líder de Podem.

Basté li ha repreguntat si allò era un 'sí' a la seva pregunta, però Iglesias ha insistit a mantenir la discreció i s'ha remès a les paraules de fa uns dies al Congrés del Ministre de Justícia a Laura Borràs, la portaveu de Junts per Catalunya. «El ministre de Justícia, que és una persona molt moderada, precisa i molt sossegada, crec que va ser molt explícit fa uns dies al Congrés», ha dit Pablo Iglesias.

L'indult podria arribar, doncs, abans del previst

Si l'indult es tramités de tal manera que el Consell de Ministres pogués resoldre'l abans de Nadal, estaria molt per sobre de la mitjana quant a la rapidesa de la seva tramitació. El mateix ministre Campo apuntava fa uns dies que se sol trigar entre sis i vuit mesos, cosa que situava la resolució de l'indult entre els mesos d'abril i juny de 2021, però les paraules d'Iglesias obren la porta ara a que els presos passin les festes de Nadal a casa seva després de tres anys sense fer-ho. Un gest decidit del govern espanyol que d'aquí a un mes tindrà ja sobre la taula els informes pertinents, no-vinculants, per emetre la seva decisió.