Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, somrient en una roda de premsa.

Illa revela qui serà la consellera de Salut si el PSC governa la Generalitat

El candidat del PSC aposta per «posar professionals públics al capdavant de les àrees més rellevants del Govern»

Salvador Illa, somrient en una roda de premsa.
El ministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa. | Europa Press

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha situat la metgessa Olga Pané com a consellera de Salut si és president de la Generalitat. Pané és l'actual gerent del parc de salut Mar —Hospital del Mar, de l'Esperança, del centre sociosanitari Fòrum i del centre de Salut Mental Emili Mira. El cap de llista ha explicat que fa una aposta per la «gestió» i que per això vol posar «professionals públics davant de les àrees rellevants del Govern», com Pané, «servidora pública».

Illa ho ha anunciat en un acte en format de diàleg amb el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig. La setmana passada ja va avançar que situaria l'actual president d'Aena i exportaveu del PSC, Maurici Lucena, com a vicepresident econòmic si pot formar Govern.

Olga Pané, una professional amb una dilatada trajectòria de gestió en l'àmbit sanitari

Olga Pané és una metgessa de 64 anys, especialista en medicina del treball i màster en gestió de serveis sanitaris per la UB. Durant l'any passat va formar part del comitè d'experts per la transformació del sistema públic de salut. Anteriorment va ser gerent de l'Hospital d'Igualada i de la Fundació de Recerca en Atenció Primària Jordi Gol.

Ha estat directora de la consultoria del Consorci de salut Social i de Catalunya i consultora de projectes de reforma sanitària a Amèrica Llatina per al Banc Mundial i el BID. També ha estat directora de centres d'atenció primària de l'Institut Català de la Salut al Baix Llobregat i també de l'ABS de la Roca del Vallès.

Illa creu que Borràs ha de donar explicacions sobre la seva imputació: «No tot són conxorxes»

Illa creu que la candidata de JxCat, Laura Borràs, haurà de donar explicacions sobre la seva situació judicial, ja que està investigada pel Tribunal Suprem per un presumpte de cas de prevaricació, malversació, frau i falsedat documental quan era directora de l'Institut de les Lletres Catalanes. «No tot són conxorxes. No hi ha conxorxes», ha valorat. Sobre si una persona investigada per la justícia pot ser investida com a presidenta, Illa ha dit que a JxCat «sabran, ells l'han presentada». Ha afirmat que cal tenir «una conducta fora de dubte» però també ha demanat respectar la presumpció d'innocència.

D'altra banda, l'endemà que el PPC vetés Illa com a candidat i avisés que només acceptaria donar suport a la investidura d'un altre «constitucionalista de consens», el candidat socialista ha dit que no ho «accepta». «Qui és el candidat del PSC ho decideix el PSC», ha reblat. I ha dit que es presentarà a la investidura de totes maneres, si guanya el 14-F, i que els populars «facin el que creguin convenient» sobre un suport a la seva candidatura a la presidència de la Generalitat.