Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa i Pedro Sánchez, en una reunió del comitè tècnic sobre el coronavirus.

Illa avisa: «No s'han de produir més excessos»

El ministre diu que el 99% de la població ha tingut un comportament «modèlic» però renya els que han fet «excessos»

Salvador Illa i Pedro Sánchez, en una reunió del comitè tècnic sobre el coronavirus.
El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, assegura que el 99% de la població ha tingut un comportament «modèlic» durant el primer dia de relaxament del confinament per als menors de 14 anys però ha admès que «un 1% ha comès excessos». «No s’han de produir més abusos. Si el govern permet una alleugeriment, s’ha de fer en les condicions que es decreten», ha insistit.

Illa agraeix la responsabilitat general

Durant la compareixença de premsa, Illa ha volgut agrair el comportament de les famílies en el seu exercici de «coresponsabilitat». «És el que correspon als pares», ha dit. Malgrat això, s'ha referit als que s'han saltat les indicacions: «Torno a convocar al conjunt de la ciutadania a l’exercici de coresponsabilitat i a l’1% perquè ho faci en un futur pel bé de tots».

Les declaracions d’Illa s’afegeixen a les que ha fet el responsable de Sanitat, Fernando Simón, aquest mateix dilluns afirmant que el comportament dels que han afavorit aglomeracions no és «prudent». Simón també ha apel·lat a la responsabilitat individual i ha alertat que no es poden fer passos «enrere».

Multes i sancions com un altre dia

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que durant aquest primer dia en què els nens van poder sortir al carrer els agents dels diversos cossos i forces de seguretat de l'Estat van imposar 17.517 propostes de sanció i van fer 157 detencions per incompliment de les mesures d'alarma. En tot cas ha afirmat que són xifres «en paràmetres habituals de qualsevol altre dia».

Marlaska també ha advertit els pares que «és imprescindible respectar les normes» perquè «qualsevol error tindrà un alt cost en vides humanes i deteriorament de la salut pública». Ha promès que les policies «seguiran posant tota la professionalitat» i ajustaran les seves actuacions «als nous escenaris que es vagin presentant». «Actuarem a la velocitat precisa en cada territori, perquè cadascun assoleixi els objectius que li corresponen perquè tots junts superem aquesta situació», ha dit.