Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Pla americà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa

Illa «creu» que no hi haurà un segon confinament total

El ministre de Sanitat apunta a la primavera vinent com la data per tenir una vacuna

Pla americà del ministre de Sanitat, Salvador Illa, durant una roda de premsa
Imatge d'arxiu del ministre de Sanitat, Salvador Illa. | ACN

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha donat per fet que «no hi haurà un segon confinament total». Així ho ha dit aquest dilluns, 29 de juny, en una entrevista concedida a 'El Món a RAC1', després que el  titular de Sanitat hagi pogut retornar a casa seva, a Catalunya, després de més de quatre mesos de crisi sanitària. Alhora, però, Illa ha advertit que «si hem d’aplicar el confinament total, ho farem». Al seu parer, els confinaments que es puguin produir seran «'quirúrgics', més locals i territorials».

Per Illa, «no podem donar per feta una segona onada a la tardor, però l'hem de preveure i estar preparats». «Si vingués, jo crec que seria d'una intensitat menor», ha explicat als micròfons de RAC1. El ministre també ha parlat sobre la vacuna del virus, que situa cap a la primavera de 2021. «A Europa ens hem posat d'acord per comprar les vacunes i distribuir-les equitativament. Fins que no tinguem una vacuna o un tractament eficaç hem de detectar els brots de forma precoç i aïllar», ha recordat.

Primer viatge internacional de Sánchez després de la covid-19

En un altre ordre de coses, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, viatja aquest dimarts fins a Mauritània per participar a la cimera internacional sobre Sahel. Es tracta del primer desplaçament internacional del cap de l'executiu des que va començar la crisi de la covid-19. En la cimera coincidirà amb el president francès, Emmanuel Macron, i amb el president de Mauritània, Mohamed Ould Ghazouani. De fet Sánchez i Macron són els dos únics líders europeus que es desplaçaran fins a Mauritània. Sánchez té previst mantenir una trobada bilateral amb el president de Mauritània i farà entrega d'un carregament d'ajuda a aquest país per lluitar contra el coronavirus.

Segons la Moncloa, «la cooperació en matèria de gestió de fluxos migratoris és un aspecte central, tot i que no l'únic» de la relació entre els dos països. El president de Mauritània ha convidat els caps d'estat i de govern dels països del G-5 Sahel, format per Mauritània, Níger, Burkina Faso, Mali i Txad, i alguns líders europeus (França, Alemanya, Itàlia i Espanya). També participarà de la cimera el secretaria general de les Nacions Unides, Antonio Guterres, i el president de la Comissió de la Unió Africana, Moussa Faki Mahamat, entre d'altres.

Aquesta serà al segona vegada que Sánchez visita l'Àfrica des que és president del govern espanyol. El desembre del 2018 va viatjar fins a Mali.