Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, en un acte de campanya

No es rendeix: Illa demanarà a Borràs presentar-se a la investidura de president

El candidat socialista ho demanarà a la ronda de contactes amb Borràs, que arrencarà entre dijous i divendres

Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, en un acte de campanya
Salvador Illa no es rendeix i vol presentar-se a la investidura. | ACN

El cap de files del PSC al Parlament de Catalunya, Salvador Illa, no llença la tovallola davant de la imminència de la primera sessió parlamentària d'investidura, que s'ha de celebrar, com a molt tard, el proper divendres, 26 de març. La manca d'acord, ara per ara, de les formacions independentistes, permet a Illa aixecar la mà —lidera la força més votada a les passades eleccions autonòmiques— i manifestar la seva intenció de presentar-se a la investidura. Illa és plenament conscient que els números no li donen: la suma de totes les forces no-independentistes no arriba a la majoria absoluta, ni tan sols amb els vots de Vox, una formació que Illa ha evitat des de l'inici de la legislatura.

Illa vol anar a la investidura

Però ho té ben clar: vol marcar perfil de lideratge, vol aprofitar l'escenari d'una investidura —encara que sigui fallida— per afiançar-se com a cap de l'oposició i començar des de ja a enfortir la seva figura de cara a les properes eleccions, on buscarà una victòria que li permeti tenir opcions reals d'accedir a la Generalitat. El primer pas, doncs, és presentar-se a una investidura fallida i això és el que demanarà en els propers dies a la presidenta del Parlament, Laura Borràs. Entre dijous i divendres, Borràs iniciarà la prescriptiva ronda de contactes per proposar un candidat a la investidura.

Quan acabi, a principis de la setmana que ve, haurà de convocar un ple d'investidura, com a molt tard per a divendres, 26 de març, proposant el candidat amb més suports. Es tracta de Pere Aragonès, però Salvador Illa també li sol·licitarà de sotmetre-s'hi i Borràs haurà de prendre una decisió. El desenllaç el viurem en qüestió de dies i dependrà molt de si hi ha acord independentista o no.

Retrets d'Illa a Borràs

Tot just aquest dimarts, 16 de març, Illa ha acusat la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de tenir una «actitud sectària» en reunir primer els membres independentistes de la Mesa abans de la primera reunió d'aquest òrgan. «Comencem amb mal peu», ha afegit en una entrevista a 'Ràdio 4 i La2' per després dir que és «lleig» que Borràs intenti reformar el reglament del Parlament per beneficiar-se ella mateixa.

D'aquesta manera, s'ha referit a l'article 25.4 que estableix que se suspenen els drets i deures dels parlamentaris quan s'obre un judici oral per una acusació de corrupció. Illa també ha dit que l'actitud del govern espanyol amb Catalunya no es veurà afectada per les eleccions a Madrid del 4 de maig.