Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, somrient en una roda de premsa.

Illa dimitirà aquest dimarts per centrar-se plenament en les eleccions

Pedro Sánchez informarà sobre qui el substituirà

Salvador Illa, somrient en una roda de premsa.
El ministre de Sanitat i candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa. | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, dimitirà aquest dimarts, 26 de gener, del seu càrrec per centrar-se en la campanya electoral del 14 de febrer a Catalunya. El president espanyol, Pedro Sánchez, també informarà entre avui i demà de qui serà el seu substitut al capdavant del ministeri que fins ara ha ocupat el català. Les eleccions a Catalunya es mantenen de moment al 14 de febrer segons l'última ordre del TSJC i, per tant, Illa cessarà la seva activitat al capdavant del seu ministeri per centrar-se de ple en uns comicis absolutament transcendentals a Catalunya. 

Així doncs, futur candidat del PSC viurà aquest dimarts la serà l'última reunió del Consell de Ministres. A més, també s'espera que sigui el mateix dimarts quan es conegui el nom del nou ministre de Sanitat. L'endemà dimecres, el relleu d'Illa prendria possessió del seu no càrrec al Palau de la Zarzuela. El darrer acte de Salvador Illa com a ministre serà la visita de l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), juntament amb el president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Allí, l'encara responsable de la cartera de Sanitat té previst donar un missatge d'agraïment als treballadors de l'AEMPS en plena campanya de vacunació contra la covid-19.

Miquel Iceta, possible nou ministre

La dimissió d'Illa per centrar-se en les eleccions catalanes obligarà Pedro Sánchez a remodelar part de l'executiu, tot just quan es complirà un any de l'inici de la legislatura. Els canvis que sonen amb més força són el de l'actual ministra de Política Territorial, Carolina Darias, que substituiria Illa al capdavant del ministeri de Sanitat; i el de Miquel Iceta, que passaria a assumir la cartera de Política Territorial alliberada per Darias. Si es compleixen els pronòstics, l'actual president del PSC ocuparia per primera vegada el càrrec de ministre. 

Dijous a la matinada, inici de la campanya

Salvador Illa ja va avisar que seguiria sent ministre fins a l'inici de la campanya electoral catalana. Amb la darrera ordre del TSJC, els comicis es mantenen pel 14 de febrer, a l'espera de la decisió definitiva del tribunal -que no es produirà fins al 8 de febrer a tot estirar-. Així doncs, dijous a la matinada es donarà oficialment el tret de sortida a la cursa per acabar ocupant la presidència de la Generalitat.

Illa, favorit a les enquestes

Dijous a la nit es donarà tret de sortida a les eleccions al Parlament de Catalunya. Unes eleccions que, segons les últimes enquestes, podria guanyar Salvador Illa. En el darrer baròmetre polític del CIS, el PSC té una projecció d'aconseguir entre 30 i 35 escons. Això el situaria en un empat tècnic amb Esquerra (ERC), a qui auguren una forquilla d'entre 31 i 33 diputats. A més, també segons el baròmetre del CIS, l'actual ministre de Sanitat és el candidat més ben valorat, superant els presidenciables dels altres partits.