Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

Illa dimitirà com a ministre abans de divendres que ve si el TSJC manté el 14-F

El candidat del PSC i actual ministre de Sanitat podria guanyar les eleccions segons el CIS

Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat | ACN

La política catalana, i de retruc la de l'estat, continua pendent de la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) respecte a la data definitiva de les eleccions al Parlament català. A hores d'ara, amb la suspensió cautelar i provisional del tribunal al decret que canviava la data dels comicis al 30 de maig, les votacions continuen fixades oficialment pel 14 de febrer. Això vol dir que, mentre el TSJC no es pronunciï definitivament sobre la qüestió de fons -ho farà abans del 8 de febrer-, la campanya electoral començarà el pròxim 29 de gener.

Davant d'aquesta situació, com és lògic, tots els partits estan movent fitxa. El cas més clar és el del PSC i el seu candidat, Salvador Illa. L'actual ministre de Sanitat va deixar clar que no deixaria el seu càrrec fins que no s'iniciés oficialment de la campanya electoral. Per tant la situació actual torna a ajustar els terminis. De fet, el president dels socialistes catalans, Miquel Iceta, ha anunciat que Illa dimitirà com a ministre abans de divendres de la setmana ve, quan es doni el tret de sortida oficial a la campanya. Sempre que, això sí, el TSJC no es pronunciï definitivament abans. La decisió del tribunal es coneixerà abans del pròxim 8 de febrer, és a dir, que podria caure en plena campanya.

A més, Iceta també ha afirmat que Illa se centraria en la dinàmica de campanya encara que el TSJC acabés posposant les eleccions per al 30 de maig. En tot cas, la possibilitat que la decisió judicial alteri les dates obliga als socialistes o mantenir-se oberts a qualsevol opció. «Ja decidiríem en cada moment» ha explicat Iceta en una roda de premsa telemàtica realitzada aquest dijous.

Salvador Illa podria guanyar les eleccions

El PSC sap que el seu candidat és un dels principals valors que té en aquestes eleccions. Així ho confirma la tendència que manté a les enquestes, com la que ha anunciat el CIS aquest dijous. El baròmetre polític del mes de gener situa per primera vegada Salvador Illa com a possible guanyador de les eleccions. Concretament, li pronostica una forquilla d'entre 30 i 35 escons, superant la forquilla de 31-33 que li atorga a Esquerra (ERC). A la pràctica, doncs, la situació és d'empat tècnic entre socialistes i republicans al capdavant de la pugna per assolir la presidència de la Generalitat.

ERC es manté en els barems que les enquestes li auguren des de ja fa mesos, tot i que val a dir que els republicans es trobarien estancats pel que fa als resultats, sempre al voltant dels 32 escons que ja tenen habitualment al Parlament. En menys d'un mes des que es va revelar que Illa seria candidat a la Generalitat, el PSC ha aconseguit equiparar-se a ERC i, com és el cas, fins i tot superar lleugerament la perspectiva pronosticada per als republicans. La cursa electoral a Catalunya pot afavorir la dinàmica i augmentar la distància que separa Salvador Illa d'ERC en la batalla entre aquestes dues formacions per la victòria electoral.