Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa virtual

Illa guanyaria les eleccions catalanes amb 31 escons, segons un nou sondeig

Segons una enquesta del digital 'El Español', els socialistes superarien JxCat i Esquerra el 14-F

L'actual ministre de Sanitat, Salvador Illa, en roda de premsa virtual
El PSC, amb Salvador Illa al capdavant, seria el guanyador de les eleccions al Parlament, segons un sondeig del digital 'El Español'. | Europa Press

Els sondejos confirmen l'efecte Illa de cara a les pròximes eleccions al Parlament de Catalunya, situant l'encara ministre de Sanitat com a guanyador. El PSC guanyaria els comicis del 14-F, empatat en escons amb JxCat i amb ERC en tercera posició a poca distància. Així ho revela una enquesta publicada aquest dilluns al digital 'El Español', que situa els socialistes amb 31 escons i el 21,5% dels vots. Els de Puigdemont obtindrien també 31 escons, però amb el 19,7% dels vots, mentre que els republicans aconseguirien 29 escons i el 19,3%.

[predef]catalunya-diari-625[/predef]

La quarta força al Parlament, segons aquest sondeig, seria Ciutadans, que perdia més de la meitat de la seva representació, passant de 36 a 15 escons (11,2% dels vots), mentre que els comuns mantindrien els 8 representants obtinguts l'any 2017. L'arc parlamentari del Parc de la Ciutadella es completaria amb el Partit Popular, Vox i la CUP, que obtindrien 7 escons cadascun.

Amb aquestes dades del sondeig realitzat per SocioMétrica, l'independentisme no obtindria la majoria absoluta, quedant-se a un diputat dels 68 necessaris i fent que la CUP, aquest cop, no fos decisiva. La suma que donaria els suports necessaris per governar seria un pacte d'esquerres entre el PSC, Esquerra i els comuns, que arribarien als 68 diputats. 

L'efecte Illa es consolida

Els resultats d'aquesta enquesta del digital 'El Español' confirma la consolidació del l'efecte Illa de cara a les eleccions del 14-F, després que la passada setmana el CIS també atorgués la victòria en els comicis als socialistes. El sondeig publicat pel Centre d'Investigacions Sociològiques situava el PSC en primera posició, amb el 23,9% dels vots i una forquilla d'entre 30 i 35 escons. 

El podi del CIS es completava amb Esquerra en segona posició (20,6% dels vots i 31-33 diputats) i JxCat en tercer lloc, amb el 12,6% dels sufragis i entre 20 i 27 escons. El sondeig, publicat el passat dijous, també situava Vox per damunt del Partit Popular i donava possibilitats al PDeCAT d'obtenir representació.

'La Razón' limita la pujada dels socialistes

Tot i aquestes darreres enquestes positives pels socialistes, un sondeig del diari 'La Razón', publicat també aquest dilluns, limita l'efecte Salvador Illa, situant Esquerra i JxCat en primera i segona posició, amb 33 i 32 escons respectivament. El PSC, segons l'enquesta del diari madrileny, milloraria els resultats del 2017, però es quedaria en 25 escons, lluny de les dues forces independentistes.

Segons el sondeig, l'independentisme obtindria una folgada majoria sumant els 8 escons de la CUP, situant-se en 73 diputats. Ciutadans obtindria 14 representants al Parlament, ECP i el PP n'aconseguirien 8, mentre que Vox entraria al Parc de la Ciutadella amb 7 representants.