Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020

Illa, favorit: El PSC superaria ERC i JxC en escons a les eleccions del 14-F

Tot i la victòria socialista, els partits independentistes sumarien majoria

Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020
L'elecció de Salvador Illa com a candidat ha situat el PSC com a guanyador el 14-F en el sondeig del diari 'El Periódico'. | ACN

Tomb electoral a Catalunya. L'elecció de l'encara ministre de Sanitat, Salvador Illa, com a candidat del PSC a la presidència de la Generalitat atorgaria als socialistes la victòria en les eleccions al Parlament del pròxim 14 de febrer, segons un sondeig electoral que publica aquest divendres l'edició digital del diari 'El Periódico'. La decisió de posar a Illa com a presidenciable ha suposat un canvi important en les perspectives electorals de cara al 14-F, ja que, segons el sondeig de GESOP, el PSC se situaria en primer lloc, amb el 24,1% dels vots i entre 34-35 escons, quan ara en té 17.

En segons posició se situaria ERC amb un 20,9% de vots, que atorgarien als republicans 32-33 diputats, quan en les darreres eleccions en van sumar 32. Junts per Catalunya cauria a la tercera posició, amb un 19% dels suports i 29-30 parlamentaris, quan ara en tenen 34. El sondeig del diari 'El Periódico' revela també que, quan queden cinc setmanes per les eleccions, encara hi ha un 36% d'indecisos.

Tot i el tomb electoral que situaria els socialistes com a força més votada, les forces independentistes sumarien majoria en escons, però quedaria lluny de sumar el 50% dels vots. Així mateix, el tripartit d'esquerres (PSC-ERC-ECP) podria sumar majoria per formar govern, una suma que també es donaria entre socialistes i republicans en solitari.

Ciutadans perdria dos terços dels diputats obtinguts el 2017

Segons el sondeig, el quart lloc seria per Ciutadans, el partit vencedor de les eleccions l'any 2017, que passaria de 36 diputats a 12-13; mentre que la CUP gairebé duplicaria els seus representants, en passar de 4 a 7-8. Els comuns d'ECP retrocedirien lleugerament, passant de 8 diputats a 6-7.

Pel que fa al Partit Popular, els d'Alejandro Fernández recuperarien terreny i passarien dels quatre representants actuals fins a 6-7, mentre que VOX entraria per primera vegada al Parlament amb 5-6 representants.

Malgrat la victòria socialista que revela el sondeig, aquest també assenyala que el 45,3% dels catalans creuen que ERC guanyarà les eleccions, mentre que només un 11,3% opinen que el PSC vencerà en els comicis del 14-F.