Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020

Illa parla clar: El pacte de Govern que vol per governar la Generalitat

El candidat del PSC diu que la independència «és divisiva» i que no té majoria, a diferència del «retrobament»

Primer pla del ministre de Sanitat, Salvador Illa, al Consell Nacional del PSC del 30 de desembre de 2020
Salvador Illa és el candidat del PSC a la presidència de la Generalitat. | ACN

El candidat del PSC al 14-F, Salvador Illa, ha apostat per un Govern en minoria dels socialistes amb els comuns, que compti amb suports externs puntuals, per reproduir el model de l'Estat i de l'Ajuntament de Barcelona. En la roda de premsa organitzada per l'Agència Catalana de Notícies (ACN), Illa ha recordat que el PSOE i Unides Podem tampoc tenen una àmplia majoria al Congrés i tot i així s'ha pogut tirar endavant els pressupostos generals de l'Estat.

Oferta pel diàleg amb un acord amb els Comuns

D'altra banda, ha afirmat que «no hi ha majoria independentista a Catalunya i no hi ha sigut» i ha defensat que el que hi ha és «una majoria pel retrobament», a la qual apel·la. «La independència és divisiva, no un punt de trobada, i passo pàgina d'això», ha afegit. Illa creu que hi ha «una àmplia majoria que vol passar pàgina» i que diuen que «ja n'hi ha prou de tenir un país dividit, bloquejar i paralitzat».

Per això ofereix «dialogar dins la llei» amb un executiu que copiï la fórmula que ajunta socialistes i comuns a la Moncloa i a l'Ajuntament de Barcelona. «És una fórmula que no suma majoria absoluta en el cas del govern espanyol, però que suma suficient força per poder tenir gruix per fer govern i negociar amb la resta de forces polítiques», ha considerat Illa, que optaria per suports puntuals i externs.

El candidat del PSC ha criticat els independentistes que diuen que el diàleg «no els serveix», i ha posat d'exemple JxCat i la CUP; i també ha carregat contra el PP, Ciutadans i Vox, que creu que aposten per «més del mateix». «I com ho resolem? Dins de l'estat de dret, mai fora», ha insistit. Illa ha assegurat que enraonarà amb tots els partits, «a excepció de qui em vol posar a la presó», ha afegit, en relació a Vox.

Confronta amb ERC

El dirigent socialista ha dit que hi ha «una enorme diferència» entre ERC i el PSC. Ha dit que els republicans creuen que la millor solució és la independència, i que ell considera que ho és «el retrobament» i «fer que el govern se centri en la salut i que ningú queda enrere». «Això fa difícil arribar a acords amb ERC en la constitució d'un executiu», ha reconegut.

Illa ha advocat per un govern «de canvi, inequívocament progressista» i ha apel·lat a «la majoria de catalans», encara que no siguin socialistes i que optin per triar, només aquest cop, la papereta del PSC perquè volen «passar pàgina». «Sumada a altra gent, com els comuns, podem tenir aquesta força de progrés», ha resolt Illa, que ha dit que el soci a Madrid ja li «funciona».

L'exministre de Sanitat ha criticat que l'independentisme es fixi superar el 50% dels vots: «Això és el de sempre. No hi ha majoria independentista a Catalunya, no hi ha sigut. Hi ha una majoria pel retrobament, que diu prou», ha assegurat.