Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez

Illa ha plantejat la seva dimissió a Sánchez diversos cops durant la pandèmia

El ministre s'ha vist desbordat durant la gestió de la crisi del coronavirus

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez
El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, en una roda de premsa al Palau de la Moncloa. | Europa Press

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ha posat en diverses ocasions el seu càrrec a disposició del president del govern espanyol,  Pedro Sánchez, durant les setmanes més complexes de la crisi del coronavirus. Així ho explica aquest dilluns 'El Confidencial Digital', que esmenta fonts del mateix executiu. Illa s'ha vist completament desbordat amb la imprevista arribada de la crisi del coronavirus  i la seva contundència; i la pressió pròpia de la crisi sanitària s'ha incrementat amb el fet que Illa ha assumit un gruix important de competències durant les setmanes d'estat d'alarma.

De ministre de tall discret a principal protagonista de la crisi

Salvador Illa, secretari d'organització del  PSC  i amb una experiència governamental que es limitava a haver estat l'alcalde de la Roca del Vallès entre els anys 1999 i 2005, aterrava per sorpresa al govern espanyol per garantir-ne la presència dels socialistes catalans. Assumia la cartera de Sanitat que, en tenir totes les competències executives delegades en els governs autonòmics, no havia de tenir cap tipus de protagonisme al llarg de la legislatura.

Però és evident que ningú no s'esperava unes vissiscituds com les que s'han produït. El ministre Illa no només no ha encarnat un perfil discret, sinó que ha esdevingut un dels principals protagonistes del govern espanyol durant la crisi del coronavirus i la seva gestió. Segons relata 'El Confidencial Digital', els companys de govern han vist Illa com un ministre tranquil i de tarannà reposat i reflexiu, però sovint superat per les contradiccions dels informes tècnics i el repte d'haver de prendre decisions.

No vol ser un obstacle

Conscient com n'era, Illa hauria posat el seu càrrec en diverses ocasions en disposició de Sánchez. Té clar que no vol ser «un obstacle» per a l'executiu i per això ha deixat clares les coses al president espanyol que, en canvi, li ha mantingut la confiança. Des de Sanitat, però, defensen que  Illa  mai no ha volgut tirar la tovallola i que, al llarg dels darrers tres mesos, s'ha dedicat en cos i ànima a la gestió d'una crisi de dimensions inèdites a Espanya.