Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Miquel Iceta en una roda de premsa al Parlament.

Illa guanya pes per substituir Iceta com a líder del PSC a mitjà termini

Sectors del partit li reclamen més presència en qüestions com el tancament de Nissan o la gestió de la crisi del virus per part del Govern

Miquel Iceta en una roda de premsa al Parlament.
Miquel Iceta, líder del PSC, en una imatge d'arxiu durant una roda de premsa al Parlament de Catalunya. | ACN

Al PSC no està obert, ara per ara, un debat successori al voltant de la figura de Miquel Iceta. El primer secretari dels socialistes catalans serà el candidat a la presidència de la Generalitat a les properes eleccions autonòmiques si se celebren aquest 2020, però aquesta afirmació ja genera més dubtes si, finalment, els comicis acaben celebrant-se el 2021 —cosa gens descartable, veient el posicionament recent del president Torra i de JxCat.

Salvador Illa, futur relleu d'Iceta?

Segons relata aquest dimecres, 3 de juny, 'Crónica Global', determinats sectors del PSC es troben desencantats amb Iceta per l'actitud que ha mantingut en les darreres setmanes: consideren que el primer secretari dels socialistes catalans ha ocupat un segon pla massa discret en les polèmiques sobre la gestió del coronavirus per part de la Generalitat de Catalunya o sobre el tancament de les plantes de Nissan a Catalunya.

Amb aquest teló de fons, algunes veus del PSC comencen a pensar en un relleu d'Iceta a mitjà termini: sense posar en dubte la seva candidatura si hi ha eleccions el 2020, però plantejant-se un canvi en cas que la data electoral s'ajorni de manera definitiva. I en aquest sentit, un dels noms més ben posicionats, sens dubte, és el del ministre de Sanitat, Salvador Illa. De perfil discret, Illa exerceix encara com a secretari d'organització del PSC. Durant la crisi, ha mantingut un protagonisme indubtable, diari, que li ha donat fama d'home tranquil, fugisser de polèmiques i bon gestor.

Altres noms

Illa podria ser el relleu d'Iceta a mitjà termini i, d'altra banda, d'altres perfils del partit en quedarien lluny. La portaveu al Parlament, Eva Granados, és vista amb menys fusta de candidata; l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramanet, Núria Parlón, va caure derrotada contra Iceta al congrés de fa quatre anys; i l'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, se sent forta en plaça pròpia i com a presidenta de la Diputació de Barcelona. Amb tot, però, al PSC ja es parla de noms i es pensa en el relleu d'un Iceta que, aquest juliol, complirà sis anys com a líder dels socialistes catalans.