Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, candidat del PSC.

Illa insisteix i anuncia als partits que es presentarà a la investidura

El candidat socialista ha parlat amb tothom excepte amb Vox, a qui deixa fora de les negociacions

Salvador Illa, candidat del PSC.
Salvador Illa, candidat del PSC, en una imatge del passat diumenge després de guanyar les eleccions. | ACN

El candidat del PSC a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha enllestit aquest dimarts al matí la ronda de trucades als partits per anunciar que presentarà la seva candidatura per presidir el Govern. El dirigent socialista ha parlat amb tots els partits, excepte amb Vox. Després d'haver guanyat les eleccions en vots, i d'haver empatat en escons amb ERC, Illa ha afirmat de nou que «el canvi ha arribat» i que els socialistes el faran «possible». Fetes les trucades, Illa obrirà una ronda de contactes presencial amb trobades «discretes» els pròxims dies. A les trucades, Illa ha afirmat que al 14-F hi ha hagut «una majoria clara d'esquerres i progressista a Catalunya» que ell mateix pot encapçalar.

També ha traslladat als candidats que els resultats són «clars» i que el PSC és el primer partit de Catalunya i ha apuntat que hi ha hagut un vot a favor del diàleg i el retrobament. Illa va dir dilluns que presentar-se a la investidura és «un gest real», ja que han guanyat els comicis i els «correspon» presentar-la i «formar Govern». Amb tot, està en les mans de la presidència del Parlament proposar el candidat o candidata, un cop consultats els representants dels partits i grups polítics amb representació parlamentària. El presidenciable socialista també va explicar que voldran negociaran la presidència del Parlament perquè són els guanyadors de les eleccions i tenen «dret a tot això».

Les eleccions del 14-F deixen el Parlament més paritari de la història

Tot plegat, després d'unes eleccions que van donant ja pas als primers passos per iniciar la legislatura. El Parlament que es constituirà arran de les eleccions del 14-F serà el més paritari de la història, amb un 48,1% dels escons en mans de dones. Un total de 65 dones ocuparan gairebé la meitat dels 135 escons. Aquesta xifra representa un augment de quatre punts respecte als resultats del 2017. En aquells comicis, el Parlament va ser representat per un total de 59 dones, que ocupaven el 43,7% dels escons. Més de la meitat de les persones elegides pel PSC, ERC, la CUP i el PP seran dones. JxCat, En Comú Podem, Ciutadans i Vox fan baixar una mica la mitjana de representació femenina.

Cal destacar que quatre de les nou forces amb possibilitats d'aconseguir escons al Parlament estaven encapçalades per dones: Laura Borràs (JxCat), Dolors Sabater (CUP-G), Jèssica Albiach (En Comú Podem) i Àngels Chacón (PDeCat). Aquesta darrera, finalment, no va aconseguir representació. Concretament, 17 dels 33 escons assolits pel PSC i ERC seran ocupats per dones. Això representa un 51,5% dels escons totals. Un 55,6% dels diputats assolits per la CUP-G també seran dones, és a dir, un total de cinc sobre nou. El PPC tindrà el percentatge d'escons ocupats per dones més elevat de tot el Parlament, un 66,6%, amb dues dones als tres escons assolits.

JxCat, En Comú Podem, Ciutadans i Vox faran baixar una mica la mitjana de representació femenina. Ciutadans tindrà exactament la meitat de representació femenina als seus escons, amb tres dones dels sis diputats. Un 46,9% dels escons de Junts tindran representació femenina, amb 15 diputades dels 32 escons obtinguts. En Comú Podem és un dels partits amb un percentatge de dones diputades més baix, amb un 37,5%, amb tres dones respecte als vuit escons obtinguts. Per últim, Vox és la formació amb una representació femenina més baixa, amb un 27,3%. El partit d'ultradreta liderat per Ignacio Garriga només tindrà tres escons ocupats per dones dels onze que va assolir diumenge.