Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.

Illa tanca la polèmica i deixa clar que no s'ha vacunat: «Això ho sap tot Espanya»

Encara que el candidat socialista s'hagués vacunat, el test de TV3 tampoc no ho hauria detectat

Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat.
Salvador Illa, candidat del PSC a la presidència de la Generalitat. | ACN

El candidat socialista a la presidència de la Generalitat, Salvador Illa, ha volgut aquest dijous, 11 de febrer, tancar de cop la polèmica sobre la seva negativa a fer-se un test anticovid abans del debat de TV3, que es va celebrar dimarts. Illa ha estat al centre de la polèmica en les darreres hores, després de saber-se que va ser l'únic dels nou candidats presents al plató que es va negar a fer-se la prova que preveu el protocol de la televisió pública catalana.

Diverses formacions, des del PP a ERC, ho han aprofitat en els seus darrers actes electorals per insinuar que si Illa es va negar al test és perquè, aprofitant la seva condició de ministre de Sanitat fins fa uns dies, es va vacunar abans que li toqués.

Illa surt al pas de la seva relliscada i és molt clar: «No m'he vacunat i això ho sap tot Espanya»

La negativa d'Illa ha estat una relliscada en el darrer tram de la campanya que el PSC podria haver evitat demostrant que, tal com defensa el partit en el seu posicionament, la prova no era necessària perquè els protocols sanitaris així ho indiquen. En tot cas, però, Illa ha estat taxatiu aquest dijous en una entrevista a la Cadena COPE: «No m'he vacunat i això ho sap tot Espanya», ha dit clarament.

«Em van dir que era recomanable fer-se una PCR, ningú em va dir que era obligatori. Jo vaig decidir no fer-ho perquè els protocols diuen que un s'ha de fer la prova quan té símptomes o quan és contacte estret d'un positiu. No era el meu cas. No vull cap privilegi per a mi com a polític», ha explicat el candidat del PSC.

El test de TV3 no hauria detectat una eventual vacunació

Però les sospites sobre una possible vacunació d'Illa no cauen tan sols pel fet que el candidat socialista ha negat haver rebut la vacuna. Encara que s'hagués vacunat, el tipus de test que practica TV3 no ho hauria detectat: els tests PCR o d'antígens no detecten la vacunació —només ho podrien fer alguns tests serològics, que no eren el que oferia la televisió pública catalana.

Si Illa va optar per no practicar-se el test, doncs, no era pas per evitar la detecció de la vacunació, tal com el PP o ERC han insinuat: la detecció era impossible. Amb tot, l'estratègia d'Illa de no fer-se la prova i d'explicar-se tard i malament li ha costat una relliscada innecessària en el tram final i més decisiu de la campanya electoral.