Un dels clams més habituals entre el sobiranisme és que la majoria de catalans, s’acostumen a donar xifres d’un 70%, estan a favor d’una consulta independentista. En canvi, una enquesta publicada avui pel diari ‘El Periódico’ desmunta aquesta teoria. Preguntats sobre si prefereixen un referèndum sobre la independència o sobre la millora de l’autogovern, només el 42,4% escull la primera opció.
L’enquesta també reflecteix com un 27,2% és favorable a votar un nou estatut d’autonomia que augmenti l’autogovern català, mentre que un 26,5% s’oposa a celebrar cap mena de consulta. Les dades apunten a una tendència a la baixa de l’independentisme que reforçaria la voluntat d’alguns membres dels governs d’allargar els terminis per crear un nou estat.
Tal com es desprèn d’altres sondejos en l'àmbit estatal, la majoria de catalans i espanyols estan a favor que hi hagi una negociació entre la Generalitat i el govern espanyol. Així, un 56% dels enquestats considera que Quim Torra ha de negociar amb Sánchez la seva proposta d’un nou estatut. Entre aquests, es troben una quarta part dels votants de JxCat i un terç dels republicans.
Entre el sobiranisme, però, l’opció majoritària continua sent un referèndum d’autodeterminació. Tres quartes parts dels votants de partits independentistes s’hi mostren a favor. En total, és un 34,8% de la població la que no confia en les intencions del govern espanyol i que demana al Govern de la Generalitat que faci una aposta clara per la república catalana.
El sondeig també qüestiona el pes real dels resultats de l’1 d’octubre. Un 68,4% opina que d’aquell referèndum no es va despendre cap mandat que legitimés una declaració unilateral d’independència mentre un 28,8% creu que els resultats de la votació van ser vàlids.
Preguntats sobre si estan a favor de la independència, el 52,8% es mostra contrari mentre un 45,9% es declara favorable. Finalment un 39,4% declara sentir-se tant català com espanyol, un 27,1% només català, un 19,5% més català que espanyol i un 10,8% més espanyol que català.
Més notícies: