Important baixada del suport a un referèndum sobre la independència

Segons una enquesta de 'El Periódico', només el 42,4% dels catalans està a favor de celebrar una consulta

Menys de la meitat dels catalans vol celebrar un referèndum sobre la independència
Menys de la meitat dels catalans vol celebrar un referèndum sobre la independència | Gerard Martí

Un dels clams més habituals entre el sobiranisme és que la majoria de catalans, s’acostumen a donar xifres d’un 70%, estan a favor d’una consulta independentista. En canvi, una enquesta publicada avui pel diari ‘El Periódico’ desmunta aquesta teoria. Preguntats sobre si prefereixen un referèndum sobre la independència o sobre la millora de l’autogovern, només el 42,4% escull la primera opció.

L’enquesta també reflecteix com un 27,2% és favorable a votar un nou estatut d’autonomia que augmenti l’autogovern català, mentre que un 26,5% s’oposa a celebrar cap mena de consulta. Les dades apunten a una tendència a la baixa de l’independentisme que reforçaria la voluntat d’alguns membres dels governs d’allargar els terminis per crear un nou estat. 

Més de la meitat de votants, a favor de negociar amb Sánchez

Tal com es desprèn d’altres sondejos en l'àmbit estatal, la majoria de catalans i espanyols estan a favor que hi hagi una negociació entre la Generalitat i el govern espanyol. Així, un 56% dels enquestats considera que Quim Torra ha de negociar amb Sánchez la seva proposta d’un nou estatut. Entre aquests, es troben una quarta part dels votants de JxCat i un terç dels republicans.

La majoria dels enquestats a favor de la negociació entre Sánchez i Torra
La majoria dels enquestats a favor de la negociació entre Sánchez i Torra | ACN

Entre el sobiranisme, però, l’opció majoritària continua sent un referèndum d’autodeterminació. Tres quartes parts dels votants de partits independentistes s’hi mostren a favor. En total, és un 34,8% de la població la que no confia en les intencions del govern espanyol i que demana al Govern de la Generalitat que faci  una aposta clara per la república catalana.  

Per un 68,4%, els resultats de l’1-O no són vàlids

El sondeig també qüestiona el pes real dels resultats de l’1 d’octubre. Un 68,4% opina que d’aquell referèndum no es va despendre cap mandat que legitimés una declaració unilateral d’independència mentre un 28,8% creu que els resultats de la votació van ser vàlids.

Preguntats sobre si estan a favor de la independència, el 52,8% es mostra contrari mentre un 45,9% es declara favorable. Finalment un 39,4% declara sentir-se tant català com espanyol, un 27,1% només català, un 19,5% més català que espanyol i un 10,8% més espanyol que català.  


Comentaris

envia el comentari